Against Nature: Mladá česká umělecká scéna / Young Czech Art Scene

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Veletržní palác
termín: 2016/10/05 - 2017/01/15

poznámka:
Ve stejném roce, kdy Národní galerie v Praze slaví 220. výročí svého vzniku, současně zahajuje tento nový výstavní projekt věnovaný zkoumání nejmladší české výtvarné scény. Je koncipován jako cyklická výstava a vyjadřuje upřímný zájem galerie o sledování současného a nejzajímavějšího vývoje místní umělecké scény. Tato přehlídka, antimonumentální již ve svém jádru, cílená a koncentrovaná, je tematicky vytyčená kurátorským přístupem a je založena na pečlivém procesu výběru, který poskytuje dvojí perspektivu: místního a zahraničního kurátora. Snaží se vyhnout klišé podobných projektů (jak se definuje přítomnost, jak se předpovídá budoucnost a jaký je vztah k minulosti) a nabízí úhel pohledu, jímž lze nahlížet a kriticky pojímat mladou uměleckou produkci; zároveň je však příslibem toho, co přijde příště, jakýmsi proroctvím, čím se bude mladá generace zabývat a jak tato generace přispěje k chápání a vnímání světa, jenž nás obklopuje a utváří naši identitu a vědomí.

Výstava Against Nature je také hledáním témat umělkyň a umělců, představených v sevřené kurátorské koncepci, která sice nezahrnuje celou šíři, složitost a různorodost jejich práce, současně však umělecké projevy neznásilňuje apriorním pohledem. Příklon k subjektivním postupům, které otevírají nové způsoby poznání a prověřování možnosti umělce znovu se věnovat empirickému zkoumání jsou neuzavřenou kapitolou současného uměleckého směřování. V tvorbě všech vybraných umělkyň a umělců se projevuje smysl pro ontologickou promiskuitu v srdci přírody či se, lépe řečeno, ukazuje, jak jsou takzvaně přírodní věci ve skutečnosti podivné. Toto odhalení však nikdy nezazní jasně a otevřeně. Prostě k němu dojde, a to s relativní nevysvětlitelností samotné přírody. O nic méně podivné a nápadné není ani používání materiálových spojení, z nichž vznikají beztvaré a neidentifikovatelné formy, které se nepřímo vplétají do problematické diskuze o přirozenosti a nepřirozenosti.

Zdá se, že s touto generací přestáváme věřit ve služebnost umění jako nástroje kritiky a obracíme svou pozornost k umění jako hledání cesty. Ještě nedávno zapovězené oblasti intuice, instinktu a imaginace dnes mají opět své místo na slunci. Oproti objektu v roli nositele kritického komentáře v prvním desetiletí 21. století, v druhém desetiletí dochází k procesu deobjektifikace a hledání nového subjektivismu nezatíženého tolik antropocentrismem. Umělkyně a umělci již nechtějí naplňovat předem plánované postupy jako u konceptuální metodologie, ale „myslí tvořením”. Pokoušejí se v umění najít propojení dvou činností živého těla – práce a myšlení, které racionální věk odděloval. Proto je nutné znovu přehodnotit a případně rozpustit některé osvícenské polarity nejen práce/myšlení, subjekt/objekt, příroda/kultura, ale znovu formulovat základní otázku vztahu k přírodnímu. Způsobů, jak se zabývat touto problematikou je jistě mnoho, vystavujícím jsou ale společné promyšlené kombinace a transformace materiálů, často individuální a ne-umělecké technologie, procesuálnost a jistá „pomalost” výrobního postupu a určitá expresivita, která není expresivitou v tradičním smyslu slova: nevztahuje se tolik k vlastnímu já a osobní psychologii, ale spíše k materiálům a samotným médiím. Jde ale také o víru v to, že uměleckou pravdu nelze oddělit od formy, způsobu tvorby a veřejného zodpovídání soukromých otázek skrze formu. Sama příroda se v mnoha dílech na této výstavě stává mimořádně proměnlivou a nejednoznačnou.

Ve slovním spojení against nature vlastně zaznívá potvrzení přírody. Ovšem jaké, když ani filozofie se neshodne na tom, co dnes příroda je a co znamená? Musí být tedy příroda dnes potvrzena jedině vymezením se nebo odkazem k ní jako k nějaké abstraktní kategorii? Titul Against Nature pochází z anglického překladu symbolistní klasiky z pera J. K. Huysmanse, A rebours (česky Naruby), vydané v roce 1884. Ale zatímco v románu dá ústřední postava Des Esseintes před naturalismem a materialismem přednost idealismu a mysticismu, umělci zařazení do této výstavy výše zmíněné „ismy“ směšují a vytvářejí všeobjímající formalismus rozličných osobních a osobitých podob, v nichž je forma a postup dokonale sladěný s vlastním obsahem. A právě toto zhroucení hranic mezi osvícenskými binaritami zajišťuje dialog děl vytvořených touto skupinou umělkyň a umělců se současnou evropskou filozofií a uměleckou produkcí. Tato tvorba však není navzdory své současnosti pouhým příznakem přítomného okamžiku. Umění na výstavě Against Nature se opírá o formální a historický základ svých konkrétních disciplín a dosahuje jisté úrovně nadčasovosti.
Edith Jeřábková & Chris Sharp

Against Nature: Mladá česká umělecká scéna / Young Czech Art Scene

osoba   narození
Bačíková Alžběta   1988    
Drozd Smutná Martina   1989    
Fesl David   1995    
Filípek Ondřej   1993    
Holá Kateřina   1993    
Lukáč Martin   1989    
Nikulina Tatiana   1994    
Petrlík Ondřej   17. 8. 1989    
Pošová Johana   6. 9. 1985    
Ročňová Anna   1989    
Rosenfeldová Lucie   1986    
Skopec Rudolf   1989    
Valocká Langer Viktorie   2. 6. 1988    

Against Nature: Mladá česká umělecká scéna / Young Czech Art Scene

instituce, obec, adresa
Národní galerie v Praze, Praha, _

Against Nature: Mladá česká umělecká scéna / Young Czech Art Scene

osoba   narození
Jeřábková Edith   23. 10. 1970    
Sharp Chris   1974    

Against Nature: Mladá česká umělecká scéna / Young Czech Art Scene

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2016   Against Nature (Mladá česká umělecká scéna / Young Czech Art Scene)
kniha
  rok vydání   název (podnázev)
  2020   Řečiště a vlna (České umění a environmentální problematika na počátku 21. století)
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2016   Tradičně současné (Výstava Against Nature ve Veletržním paláci)
pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2016   Autumn Opening
mapa/plán
  rok vydání   název (podnázev)
  2017/01   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art in Prague Galeries (01/01-28/02 2017)