Čestmír Kafka

typ výstavy: autorská
místo konání: Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě
termín: 2016/11/10 - 2017/01/22

poznámka:
-
-
Výstava představuje v retrospektivním pohledu jednoho z nejvýraznějších umělců poválečné generace Čestmíra Kafku. Kafka se narodil v Jihlavě 14. 11. 1922 a jeho život a dílo jsou spojené také s Branišovem u Větrného Jeníkova, kde často pobýval a tvořil na tamní barokní faře. Inspirace prostředím Vysočiny je zjevná v celém Kafkově výtvarném díle i v jeho deníkových záznamech.
Po studiu na gymnáziu v Jihlavě nastoupil Kafka roku 1940 na Školu umění do Zlína, studium přerušilo totální nasazení v letech 1942-1943, absolvoval v roce 1945. Následujícího roku byl přijat na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze do ateliéru Emila Filly. S ostatními absolventy ateliéru založil v roce 1954 skupinu Trasa. V padesátých letech nemohl Kafka veřejně působit, v této době se věnoval mimo jiné výstavní grafice. V šedesátých letech podnikl důležité cesty do Polska a Itálie. První samostatnou výstavu měl v roce 1963 v Galerii na Karlově náměstí.
V tvorbě Čestmíra Kafky se prolínají dvě hlavní roviny, strukturální abstrakce či informel a konstruktivismus; fascinace hmotou a touha po vytváření řádu. Věnoval se realizacím ve veřejném prostoru (např. betonová zeď na sídlišti v Brně-Lesné, 1967) a zúčastnil se neoficiálních land-artových akcí (např. Chmelnice v Mutějovicích, 1983). Kafkovo dílo je od šedesátých let součástí mezinárodní výtvarné scény, vystavoval v zahraničí a jeho díla jsou v majetku institucí a jednotlivců po celém světě. V roce 1970 se podílel na koncepci československého pavilonu na výstavě EXPO v Ósace.
V roce 1972 měla v tehdejší Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě proběhnout retrospektivní výstava umělce, připravená k jeho padesátým narozeninám. Již nainstalovaná výstava byla z politických důvodů zakázána v souvislosti s Kafkovou účastí v Koordinačním výboru tvůrčích svazů na konci šedesátých let. V sedmdesátých a osmdesátých letech tvořil Kafka v ústraní, vystavoval v mimopražských galeriích a neoficiálních prostorech. Čestmír Kafka zemřel v květnu 1988 v Praze.
Výstava částečně splácí dluh tomuto umělci a je opětovným návratem Čestmíra Kafky na Vysočinu. K výstavě vychází katalog s bohatým obrazovým doprovodem.
TZ, OGV

Čestmír Kafka

osoba   narození
Kafka Čestmír   14. 11. 1922    

Čestmír Kafka

instituce, obec, adresa
Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, Jihlava (Jihlava), Komenského 10

Čestmír Kafka

osoba   narození
Dolanová Lenka   1979    

Čestmír Kafka

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev)
  2016   Čestmír Kafka
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2016   Čestmír Kafka
tisková zpráva
  rok vydání   název (podnázev)
  2016   X: Čestmír Kafka