Luděk Rathouský: King Dron

typ výstavy: autorská
místo konání: Galerie Václava Špály
termín: 2017/12/15 - 2018/01/28

poznámka:
-
King Dron, titul Rathouského výstavy, rezonuje odkazem k jednomu z esenciálních článků mytologie moderní populární kultury.
Zároveň jej neguje a aktualizuje obavu z exotického “jiného” a vzdáleného do současného kontextu. Pokud budeme vnímat postavu nadměrné opice/ člověka devastující sídla privilegovaných bílých mužů jako fyzicky manifestovanou kritiku kolonialismu, rasismu, sexismu a souboje mezi darwinismem a kreacionismem, dojdeme k rychlému zjištění, že King Dron nemá žádné srovnatelné hmotné hranice, tvar a natožpak tvář. King Dron, navzdory své přítomnosti na stejných stříbrných plátnech, ze kterých poprvé vystoupil King Kong, není jednoduše abstrahovatelný do nové mytologie, ale zůstává nedefinovatelným oparem na pomezí techno-optimismu a rudimentárního strachu. Můžeme samozřejmě namítnout, že Kong potřeboval běh dvacátého století s celou škálou historických událostí a dlouhého zkoumání daných problémů, aby se jeho reprezentativní role plně ustavila, zatímco nespočet bezpilotních letounů nad našimi hlavami měl jen velmi krátký čas k pevnému zhmotnění. Taková představa se však dnes zdá mylná, protože pokud jsme něco v běhu posledních dekád ztratili, pak je to schopnost a ochota k jednoduchému symbolickému manifestování globálních problémů do černobílých heroických figur. Už původní King Kong pokrýval škálu na první pohled děsivého, zároveň však něžného, pečujícího, zneužitého a oprávněně rozzuřeného. V době, kdy každý nový hollywoodský super hrdina má více práce se zápasem s nevyrovnaností vlastního charakteru, než s externím nepřítelem, což následně skrývá za závěsem sarkastického humoru, se i taková charakterová rozporuplnost zdá být při nejmenším zjednodušující.
Rathouského plátna nesou rezidua konkrétních obrysů svého čelního protagonisty, ale rozmlžují je v spekulativních referencích k velkým dějinám s akcentem na příběh umění. Jeho dron je abstrahovaný z tvaru tržně dostupných zařízení, nikoli mohutných dálkově řízených reaper dronů, roznášejících exploze po bývalých koloniálních panstvích. Tento akcent jen více podtrhuje multiplicitu užití dané technologie. Nejedná se zde o prostou kritiku současného válečného průmyslu, ale naznačení potenciálu a zneužitelnosti směřování technického rozvoje. Rathouského dron může být součástí projektu Normana Fostera a Jonathana Ledgarda Red Line, který má v nadcházejících letech poskytnout bezpečnou dopravu medikamentů a krevní plazmy v částech Afriky bez dostatečné dopravní infrastruktury, může být součástí letky Amazon Prime, která Vám doručí až k domovním dveřím vaši objednávku, může být nepříjemnou hračkou dětí vašich sousedů, která se, opatřená kamerou, vznáší nad vaším bazénem, nebo také zařízením globální války. King Dron je obecným fenoménem doby, ať už má odkazovat k výše jmenovaným možnostem, nebo se spíš zabývat širšími tématy umělé inteligence, automatizace, nevyrovnaného vývoje technologie a způsobů jejího užití nebo rozšiřující se korporátní moci přepisující donedávna srozumitelnou politickou mapu světa.
Časovost v drobném i hlubokém měřítku hraje v Rathouského praxi klíčovou roli, pečlivé vrstvení referencí k jednotlivým zastávkám na manipulované časové ose se pak obrazí i v rozhodnutí vystavit sérii obrazů částečně představenou z kraje letošního roku v Berlíně, kde tato plátna vedla rozvětvený dialog s prostorovými intervencemi a objekty. Narace, kterou provázela berlínská výstava (viz anglický text), ukazuje krátkodobý časový úsek jednoho roku s proměnami diskurzu post-truth, stejně jako některých tenkrát velmi exponovaných jmen, které již z veřejného povědomí postupně mizí. Podobně se chová i samotná prezentace ve Špálově galerii, pro kterou Rathouský radikálně redukoval své výrazové prostředky s cílem akcentovat jednotlivé vzorce kontextů úzké selekce obrazů. Většina prostoru zůstává nejasně prázdná, podobně jako pachuť po politických událostech roku 2017. Obrazy, které Rathouský vždy prezentoval v téměř salonně naddimenzovaných kompozicích, naráz získávají novou suverenitu a jejich rozkročená časovost se zpřesňuje. Volné prostory pak mohou sloužit jak ke kontemplaci prezentovaných východisek, tak jako protiváha k tíze přesycenosti digitální doby.
Jan Kratochvíl, galerievaclavaspaly.cz

Luděk Rathouský: King Dron

osoba   narození
Rathouský Luděk   2. 3. 1975    

Luděk Rathouský: King Dron

instituce, obec, adresa
PPF Art, a. s., Praha, Evropská 2690/17

Luděk Rathouský: King Dron

osoba   narození
Kratochvíl Jan (Jen)   16. 9. 1986    

Luděk Rathouský: King Dron

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev)
  2017   Luděk Rathouský: King Dron