Josef Bolf, Jakub Hošek: Things Behind the Sun

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie Petr Novotný
termín: 2018/11/14 - 2018/12/22

poznámka:
-
Na poslední výstavě letošního roku se v Galerii Petr Novotný představují se svou nejnovější tvorbou malíři Josef Bolf a Jakub Hošek. Je to jejich první společná výstava, v této galerii však již oba v minulosti vystavovali na samostatných výstavách, a to v předchozím galerijním prostoru Galerie ad astra.

Bolf se narodil roku 1971 v Praze. Od roku 1990 do 1998 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze v atelierech Jiřího Načeradského, Vladimíra Kokolii a Vladimíra Skrepla. Žije a pracuje v Praze.

Hošek se narodil roku 1979 v Praze. Od roku 1998 do 2004 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru malby Vladimíra Skrepla. V současnosti žije a pracuje v Praze.

Oproti Bolfovým obrazům z minulé série, vystaveným v Galerii Václava Špály, které byly expresivní a malířské, se autor vrací ke kresebnému základu obrazů s jejich téměř grafickou přesností a jemností. Plátna jsou strukturovaně budována, od vrstveného šepsu přes škrábanou kresbu až po voskový lak. Barevnost je nyní značně zredukovaná, i když výrazná, mnohdy téměř monochromatická. Obsahově se malíř vrací k výjevům z městských krajin s výraznými postavami a podivnými časoprostorovými geometrickými útvary. Autor sám ke své práci uvádí: „V těchto obrazech jsem se vrátil ke škrábání, tedy k technice, o které jsem si myslel, že jsem ji už dávno opustil, nebo že už ji nedokážu používat jinak než nepřímo, zjednodušeně, třeba vkládat do malovaných věcí. Hlavy se zde překrucují do masek, z velikých černých mraků prší na paneláky, jsou tam zvířata, pletené vesty, stíny, které ožívají, dvojníci (odrazy), jenž jsou možná důležitější než jejich vzory. Já jsem nějak obsažený v těch obrazech, ty vznikají ve vědomí, jež samo je jejich součástí. Je to trochu jako stát mezi dvěma zrcadly, za sluncem, na místě, které nejde nijak uchopit.“

Hošek pokračuje ve své tvorbě „řezaných“, výrazně graficky ztvárněných obrazů, přecházejících svými rozměry do objektů. Právě tato grafičnost a důraz na kresbu je to, co formálně spojuje tvorbu obou malířů.

Oba vystavující autoři také od letošního roku společně pedagogicky vedou ateliér malby na pražské Akademii. Oba dva jsou již dlouho etablovaní na naší výtvarné scéně, oba již také pravidelně vystavují v zahraničních galeriích. Že jde o kvalitní a uznávané tvůrce, o tom svědčí i to, že jsou oba finalisty Chalupeckého ceny
artmap.cz, 19.5.2019

Josef Bolf, Jakub Hošek: Things Behind the Sun

 

Josef Bolf, Jakub Hošek: Things Behind the Sun

osoba   narození
Bolf Josef   7. 10. 1971    
Hošek Jakub   24. 11. 1979    

Josef Bolf, Jakub Hošek: Things Behind the Sun

instituce, obec, adresa
Galerie Petr Novotný, Praha, Heřmanova 35