Josef Hoffmann: Symfonie architektury a designu v černé a bílé

typ výstavy: autorská
místo konání: Dům Gustava Mahlera
termín: 2011/12/07 - 2012/02/25

poznámka:
Město Jihlava ve spolupráci s městem Brtnicí a Moravskou galerií v Brně připravily v Domě Gustava Mahlera ve Znojemské ulici novou výstavu „Josef Hoffmann - symfonie architektury a designu v černé a bílé. Vernisáž výstavy proběhne 6. prosince 2011 v 17.00.

Josef Hoffmann patří mezi nejvýznamnější světové architekty a designéry první poloviny 20. století. Narodil se 15. prosince 1870 v Brtnici v domě č. p. 263 na dnešním náměstí Svobody. V domě je dnes Muzeum Josefa Hoffmanna, které je společným pracovištěm Moravské galerie v Brně a MAK – Rakouského muzea užitého a současného umění ve Vídni.

Ve svých projektech usiloval o dosažení vizuální harmonie návrhu a nejvyšší kvality provedení. Jeho tvorba se dá přirovnat k symfonii, každý detail má svůj význam jako každá nota. Do světa moderní architektury a designu vnesl geometrické formy, neznal žádné hranice. Na počátku 20. století našel zalíbení v barevném kontrastu bílé a černé barvy, které velmi rád uplatňoval na svých stavbách v interiérech i na uměleckořemeslných předmětech. Později ve svých návrzích používal i velmi pestré barvy.

Roku 1903 založil Josef Hoffmann spolu s přáteli malířem a designérem Kolomanem Moserem a průmyslníkem Fritzem Waerndorferem uměleckořemeslné dílny Wiener Werkstätte. Vznikal zde nábytek, práce z drahých i obecných kovů, vazby knih, posléze keramika a textil. Součástí byl i Hoffmannův architektonický ateliér.

Na uspořádané výstavě, mohou návštěvníci shlédnout Hoffmanův nábytek v černobílém provedení, vzory textilií, které využíval a jím navržené skleněné a porcelánové servisy. Výstava se poprvé v historii zabývá otázkou jaký byl vzájemný vztah Josefa Hoffmanna a Gustava Mahlera, významných rodáků kraje Vysočina. Oba dva zde prožívali své dětství, které je inspirovalo i v jejich následné tvorbě. Expozice tedy zároveň dokládá, že jejich přátelství bylo dlouhé a velmi pevné.

Josef Hoffmann: Symfonie architektury a designu v černé a bílé

osoba   narození
Hoffmann Josef   15. 12. 1870    

Josef Hoffmann: Symfonie architektury a designu v černé a bílé

instituce, obec, adresa
Dům Gustava Mahlera, Jihlava (Jihlava), Znojemská 1089/4
Město Brtnice, Brtnice (Jihlava), nám. Svobody 379
Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město), Husova 18, Pražákův palác
Statutární město Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 97/1