Funkce a styl: Jihlavská moderní architektura

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Dům Gustava Mahlera
termín: 2015/09/09 - 2015/10/31

poznámka:
Výstava Funkce a styl si klade za cíl představit jihlavskou architekturu od období pozdní secese po současnost. Podstatou výstavy je podtrhnout architektonicky zajímavé objekty ve čtyřech kompaktních, historicky podstatných celcích. Snaží se je zařadit do urbanistických souvislostí, zastřešených významnými časovými milníky: rokem 1918, 1945, 1989 a současností. Hlavním účelem je přitom poukázat na estetickou hodnotu budov i kontroverzi, s níž se nezřídka střetávají. Hlavním těžištěm je pak pestrá mozaika fotografií, vytrhávající jednotlivé objekty z běžného života a poukazující na estetiku nezpopularizovaných objektů na území Jihlavy.

Smyslem výstavy není kriticky zhodnotit jednotlivé budovy, ale udělat z návštěvníka objevitele míjeného a upozornit ho na existenci zajímavé a mnohdy i cenné moderní architektury, jejíž ochraně podle jednoho z autorů Mgr. Petra Dvořáka věnují pracoviště památkové péče na území Kraje Vysočina zatím (nebo stále) minimální pozornost.

Fotografie poskytnou návštěvníkům současné i historické pohledy a dají vzpomenout i na dnes již neexistující objekty, jako nedávno zbouraný, architektonicky hodnotný infekční pavilon z 60. let v areálu nemocnice od pražského architekta Karla Ossendorfa.

Nechybí ani přítomnost domů, jimž dle Petra Dvořáka neuvážená demolice bezprostředně hrozí, jako neorenesanční kasárny ve Vrchlického ulici z let 1886-1887 od vídeňského architekta Franze Grubera, jejichž majitelem je velká jihlavská stavební firma, která se mimo jiné může pochlubit zdařilou rekonstrukcí Obecního domu v Praze, a jedna z nejvýznamnějších jihlavských moderních staveb, odborníky vysoce ceněný funkcionalistický hospodářský pavilon ve staré nemocnici od evropsky uznávaného architekta Bohuslava Fuchse z přelomu 30. a 40. let, jehož zbourání v těchto dnech chystá státem zřizovaná Vysoká škola polytechnická Jihlava.

Mimo exteriérů nabídne široká paleta fotografií i několik pohledů na interiéry, jež jsou veřejnosti částečně či zcela nepřístupné. Nelze opomenout, že na vybraných místech v Jihlavě poukáže na přítomnost architektonicky zajímavé stavby i značka na chodníku, jakožto symbol neustálého objevování všudypřítomných, a často zbytečně zanedbaných hodnot.

O bohatý textový doprovod se postaral Mgr. Petr Dvořák a Mgr. Jana Laubová. Fotografické a grafické práce zajistila Eva Bystrianská. K výstavě statutární město Jihlava zdarma zpřístupní i elektronickou knihu, obsahující veškeré texty i fotografie z výstavy. Historické fotografie a plány poskytlo Muzeum Vysočiny v Jihlavě a Státní okresní archiv Jihlava.

Funkce a styl: Jihlavská moderní architektura

osoba   narození
Fuchs Bohuslav   24. 3. 1895    
Ossendorf Kamil   3. 6. 1908    

Funkce a styl: Jihlavská moderní architektura

instituce, obec, adresa
Dům Gustava Mahlera, Jihlava (Jihlava), Znojemská 1089/4
Státní okresní archiv, Jihlava (Jihlava), Fritzova 19
Statutární město Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 97/1