Opuštěné světy: Urban exploration a podzemní fotografie Jakuba Hodra

typ výstavy: autorská
místo konání: Dům Gustava Mahlera
termín: 2016/09/22 - 2016/11/19

poznámka:
Urban Exploration, zkráceně Urbex je poznávání opuštěných míst vybudovaných člověkem. Tato místa přitom často nejsou oficiálně veřejně přístupná. Naopak často není možné je běžně navštívit či spatřit. „Urbex“ se tak často pohybuje na hranici ilegality, protože průzkumníci musí téměř vždy překonávat překážky jako ploty, ostnaté dráty, části budov, zabezpečení, ochranku, psy či riskantní terén.

Všichni průzkumníci se však řídí jedním nepsaným pravidlem: „Neodnášej nic než fotografie, nenechávej nic než stopy.“ V případě autora Jakuba Hodra je rozšířeno o: „Zabij pouze čas“. Přes možnost nálezu cenných předmětů se přísně brání odnášení předmětů a násilnému vniknutí do domů, do nichž nevede přirozená cesta. Jakuba Hodra za poznáváním táhne především nadšení a posedlost zachycovat na fotografii a do vzpomínek minulost, genia loci, atmosféru a emoce z opuštěných míst.

Jakub „Dino“ Hodr se narodil v Hradci Králové, kde vystudoval SOŠ veterinární. Odmalička tíhnul ke kreativním zálibám. Touha zaznamenávat opuštěná místa a podzemní světy na fotografie se u něj probudila okolo roku 2009. Nejčastěji za nimi putuje po České republice a sousedních zemích. Jeho největší vášní jsou opuštěné podzemní prostory, nemocnice a pitevny. Svou rozsáhlou sbírku fotografií představuje veřejnosti na facebookových stránkách https://www.facebook.com/urban.exploration.infiltration/

Opuštěné světy: Urban exploration a podzemní fotografie Jakuba Hodra

osoba   narození
Hodr Jakub        

Opuštěné světy: Urban exploration a podzemní fotografie Jakuba Hodra

instituce, obec, adresa
Dům Gustava Mahlera, Jihlava (Jihlava), Znojemská 1089/4
Statutární město Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 97/1