Krása knižních vazeb

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Dům Gustava Mahlera
termín: 2016/11/30 - 2016/12/30

poznámka:
Výstava pořádaná Moravským zemským archivem v Brně – Státním okresním archivem Jihlava ve spolupráci se Státním oblastním archivem v Třeboni představovala unikátní soubor uměleckých knižních vazeb, vyhotovených během Čtvrté archivní knihvazačské soutěžní přehlídky, vyhlášené Státním oblastním archivem v Třeboni v roce 2015.

Přihlášení knihaři dostali od pořadatelů po jednom výtisku soutěžní knihy, jen v neořezaných a nesvázaných složkách. Jejich úkolem pak bylo zhotovit knižní vazbu, případně knihu dotvořit do podoby tzv. knižního objektu. Vznikl tak soubor 96 knih sice shodného obsahu, ale přesto svou podobou naprosto odlišných. Pro soutěž byla připravena kniha s titulem „Obrázky ze starých Budějovic. Město a krajina v kresbách Friedricha Blumentritta“, obsahující více než 100 kreseb, zachycujících podobu Českých Budějovic na přelomu 19. a 20. století. Blumentrittovy kresby se v mnoha případech staly knihařům inspirací pro výtvarné pojetí knižních vazeb.

Přehlídka je tradičně určená v prvé řadě pracovníkům archivů, zejména restaurátorům a knihařům, kteří se ve svém povolání věnují ponejvíce záchraně poškozených historických dokumentů a nemají tak příležitost plně předvést své knihvazačské dovednosti a svou uměleckou invenci. V této soutěži ale možnost volně se umělecky vyjádřit mají. Pravidelně se přehlídky účastní i další pracovníci archivů, pro které je knižní vazba koníčkem.

Přehlídky se účastní rovněž studenti restaurování a knižní vazby ze středních a vysokých škol a také umělečtí knihaři, věnující se knižní vazbě na vysoké profesionální úrovni, často tzv. na volné noze. Mezi účastníky soutěže jsou také pedagogové, vyučující restaurování a knižní vazbu na různých školách.

Čtvrtou archivní knihvazačskou soutěžní přehlídku připravili společně pracovníci Státního oblastního archivu v Třeboni a Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, ve spolupráci s Pobočkou České informační společnosti při Národním archivu a Odborem archivní správy a spisové služby Ministerstva vnitra České republiky. Záštitu nad konáním přehlídky převzal ředitel Odboru archivní správy a spisové služby MV PhDr. Jiří Úlovec.

Soutěž dostala při svém čtvrtém pokračování v roce 2015 i široký mezinárodní rozměr, neboť se do ní zapojili i knihaři a knihařky z Holandska, Litvy, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska a Ukrajiny.

Všechny soutěžní práce hodnotila odborná porota (anonymně), která posuzovala jednak dokonalost řemeslného zpracování vazeb, jednak uměleckou invenci i netradiční pojetí knižních vazeb. Nejlepší práce byly porotou oceněné a zůstanou uložené v depozitářích Státního oblastního archivu v Třeboni.

Součástí výstavy byla v úterý 13. 12. od 17 hodin v prostorách Domu Gustava Mahlera přednáška o historii knižní vazby v podání restaurátorky Státního okresního archivu Jihlava, Ing. Marie Benešové.

Krása knižních vazeb

instituce, obec, adresa
Dům Gustava Mahlera, Jihlava (Jihlava), Znojemská 1089/4
Státní oblastní archiv, Třeboň (Jindřichův Hradec), Zámek 110
Státní okresní archiv, Jihlava (Jihlava), Fritzova 19
Statutární město Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 97/1

Krása knižních vazeb

osoba   narození
Benešová Marie        
Kolda Vlastimil   18. 7. 1959