Karel Došek: Na dosah

typ výstavy: autorská
místo konání: Dům Gustava Mahlera
termín: 2018/09/26 - 2018/11/17

poznámka:
Život fotografa a zároveň bytostného krajináře Karla Doška je pevně spjatý s Libercem, kde se v roce 1961 narodil, a kam se po studiích na Střední průmyslové škole grafické v Praze a následně na FAMU vrátil. Liberec je zároveň nejčastějším místem jeho výstav, ale Doškovy fotografie mohli návštěvníci zhlédnout napříč celou Českou republikou i v Německu, Polsku nebo Švédsku. Účastnil se významných kolektivních výstav jako Experimentální krajina v liberecké Malé výstavní síni v roce 2001 nebo Doteky země v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem o pět let později.

Když si Karel Došek v osmdesátých letech dostatečně osvojil analogové postupy v temné komoře, nedokázal se ubránit zdařilému zvýrazňování svých krajinných motivů jak na samotném negativu, tak při tvorbě zvětšenin. Zostřil záblesk, protáhl bílou čáru, záměrně přehnal kontrast. S postupem času však ubylo nápadnosti, nikoli však významnosti těchto zásahů. Z do očí bijících úprav se postupně stala překvapivě jemná hra natolik odlišných prvků, jakými jsou světlo a jeho naprostá absence – temnota.

Do propastné, až bezedně znějící temnoty se propadá i nemalá část Doškových snímků. Svět, jak ho autor zachycuje, díky velmi hluboké černi nezískává na hrozivosti. Obaluje ho tázavost a sebejistotu rozumu podkopávají pochybnosti, na co se vlastně díváme, v jakém místě krajiny jsme se zastavili. I běžné krajinné prvky, roští, jámy či stromy, ale i svědectví lidské přítomnosti jako brázdy kol Došek zachycuje v nečekané monumentálnosti, podtržené uhrančivou a vtahující tmou, vyvolávající pocit neodolatelnosti, ale i opatrnosti, váhání či obav.

Karel Došek: Na dosah

osoba   narození
Došek Karel   14. 8. 1961    

Karel Došek: Na dosah

instituce, obec, adresa
Dům Gustava Mahlera, Jihlava (Jihlava), Znojemská 1089/4
Statutární město Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 97/1

Karel Došek: Na dosah

osoba   narození
Typlt Jaromír   25. 7. 1973    

Karel Došek: Na dosah

osoba   narození
Typlt Jaromír   25. 7. 1973