prachenskemuzeum.cz

Zdeněk Javůrek: Pozitivní negativy

typ výstavy: autorská
místo konání: Prácheňské muzeum v Písku
termín: 2018/10/04 - 2018/11/04

poznámka:
zahájení 3.10.2018, Galerie
-
Fotograf Zdeněk Javůrek slaví své 70. narozeniny velkou reprezentativní výstavou v Prácheňském muzeu v Písku. Rodilý Písečák, vyučený fotografickému řemeslu, se zúčastnil již více než 120 výstav, z toho šestnáct jich bylo samostatných a pět zahraničních. Za své dílo získal několik ocenění, jeho práce tvoří součást Zlatého fondu Národního muzea fotografie. Je autorem a spoluautorem řady fotografických publikací z historie města Písku.
Na výstavě představí jak své rané snímky, tak další cykly. Pozoruhodná je zejména série snímků píseckých výtvarníků, které zachytil v jejich ateliérech. Mimo jejich dokumentární hodnotu má tak divák možnost nahlédnout i do vnitřního světa malířů – V. Rožánka, F. R. Dragouna, sochaře J. Prachaře a dalších tvůrců. Chybět nesmí ani lyrické a náladové snímky milovaného rodného města. Výstavu doprovází katalog, který textem uvedl historik umění Jaromír Procházka.
Při příležitosti své retrospektivy fotograf vzpomíná na své umělecké začátky: „Kdy jsem poprvé zmáčkl spoušť a co jsem fotografoval, si opravdu nepamatuji. Asi kamarády z ulice. Fotím asi od svých 15 let, i na vojně jsem byl coby fotograf. Za tu dobu jsem fotografoval snad vše. Jediné, co jsem vždy odmítal, je focení na pohřbech.“ Autor patří k dlouholetým spolupracovníkům Prácheňského muzea, jelikož je mimo jiné sběratelem píseckých pohledů, grafiky, starých pozvánek či tisků a mnohokrát některé z nich zapůjčoval na výstavy. Momentálně značně obohatil připravovanou výstavu k 70. výročí založení podniku Jitex (jaro 2019), protože v 70. a 80. letech pracoval v propagaci Generálního ředitelství pletařského průmyslu, kde fotografoval převážně podnikovou módu.
Výstavu připravuje Irena Mašíková Konštantová, která se tím po více než třiceti letech loučí s pozicí kurátorky výtvarných výstav v píseckém muzeu.

Zdeněk Javůrek: Pozitivní negativy

prachenskemuzeum.cz