Lenka Horňáková Civade: V krajinách Provence

typ výstavy: autorská
místo konání: Prácheňské muzeum v Písku
termín: 2013/04/07 - 2013/04/28

poznámka:
Malé výstavní síně
.
Prostějovská rodačka, malířka a spisovatelka Lenka Horňáková Civade, která nyní žije ve Francii, se neustále do své vlasti navrací, aby čas od času představila svá výtvarná díla, ale v poslední době také své knihy.
Po maturitně začala Lenka Horňáková studovat Vysokou školu ekonomickou v Praze, po jejím ukončení ještě vystudovala několik semestrů na FFUK a když se dozvěděla o možnosti brigády v Belgii, odcestovala z Čech. Nakonec se usadila ve Francii, kde studovala ještě jeden rok ekonomii (Program Copernic). Souběžně navštěvovala výtvarný atelier na Beaux Arts v Paříži a soukromé hodiny malby a kresby. Po vystudování výtvarného umění na Sorboně, se věnuje kresbě a malbě, vystavuje a příležitostně publikuje.
V Belgii poznala na temním divadelním festivalu jeho ředitele Jeana Luise Civade a o jejím dalším osudu bylo rozhodnuto.Láska ji natrvalo přisoudila Francii.
Po studiích Lenky se oba manželé rozhodli, že se přestěhují na venkov a v počátku to bylo místo, kde žila manželova maminka, v půvabné jihofrancouzské vesničce St.Saturnin les Apt v Provence. Měli v plánu najít někde na jihu domek a vybudovat tam místo setkávání divadelníků, malířů a hudebníků.
V té době již Lenka čekala druhé dítě. V okolí našli rozvaliny někdejšího zámečku St.Quentin, jehož původ sahal až do16.století. Byla to výzva a oba manželé ji bez váhání přijali. V době rekonstrukce zámečku se stala jejich druhým domovem vesnička Saigon, posazená na vrcholu skal, odkud je za příznivého počasí vidět až k Avignonu. Po celou dobu rekonstrukce zámečku bydleli i se dvěma malými dětmi v kempovém mobilu, plastové budce o velikosti 24 metrů čtverečních. Mezi péčí o děti a spoluprací se zedníky a elektrikáři nezapomínala Lenka na svoje malování a kreslení. Pomáhalo jí to přežívat náročné dny budování jejich snu a krizí, které během tří stavebních let přicházely.
Manželům se podařilo zámek zrekonstruovat, ale nakonec místo původně zamýšlených kulturních aktivit tam provozovali penzion, v letech 1999 – 2003. Umělci za nimi jezdili, ale pouze soukromě.
Bohužel se nesetkali na místní radnici se vstřícností a pochopením úředníka a nemohli získat potřebná povolení k pořádání výstav a dalších akcí pro veřejnost. Se značným zklamáním se jednoho dne rozhodli zámek prodat a odstěhovali se zpět do St.Saturnin, kde žijí dodnes.
O svých zážitcích napsala později Lenka Civade půvabou knížku „Provence jako sen“.
Lenka Horňáková Civade se plně věnuje kresbě a malbě, vystavuje ve Francii i v Čechách.
Její díla jsou zastoupena v soukromých sbírkách v Německu, Belgii, Velké Británii, Francii, Austrálii, USA i České republice.
Výstavu, kterou otevřela v lednu roku 2012 v prostorách Opery v Avignonu, s názvem „Danse ta vie“ – Tančí svůj život, převezla později malířka do svého rodného města Prostějova.Výstava byla uskutečněna jako pocta pro Ballet Opera Avignon, se kterým malířka po několik měsíců pracovala při zkouškách a tvorbě různých představení. Kresby, pastely, tuže i akvarely, na první pohled jednoduché a pomíjivé, tu elegantně a s grácií transformuje v jemnou krásu nespočetných hodin těžké práce tanečníků.
V posledním čase pracuje malířka na své další knize s názvem „Prioritaire Praha – Paříž“.
Kniha obsahuje korespondenci Lenky Horňákové Civade z Francie a její francouzské přítelkyně Anne Delaflotte Mehdevi, žijící v Praze.
Irena Mašíková Konštantová, kurátorka výstavy, prachenskemuzeum.cz, 18.8.2019

Lenka Horňáková Civade: V krajinách Provence

osoba   narození
Horňáková Civade Lenka   1971    

Lenka Horňáková Civade: V krajinách Provence

instituce, obec, adresa
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

Lenka Horňáková Civade: V krajinách Provence

osoba   narození
Mašíková Konštantová Irena   12. 10. 1950    

Lenka Horňáková Civade: V krajinách Provence

instituce, obec, adresa
Provence, Provence, _

Lenka Horňáková Civade: V krajinách Provence

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2014   Lenka Horňáková Civade - V krajinách Provence (Výběr z výstav Prácheňského muzea)
  2014   Výstavy Prácheňského muzea 2013