Deník Referendum

stát: Česká republika (Czech Republic)

poznámka:
Deník Referendum je český nezávislý internetový deník, který začal vycházet 30. listopadu 2009. Deník každý den zveřejňuje soubor nejméně pěti komentářů a výběr nejdůležitějších zpráv z domova i zahraničí. Mezi jeho pravidelné sloupkaře, kteří zde každý týden ve všední dny zveřejňují svůj sloupek, patří Zdeněk Bárta, Patrik Eichler, Petr Fischer, Táňa Fischerová, Petr Jedlička, Lukáš Jelínek, Jakub Patočka, Jiří Pehe, Petr Pospíchal, Pavel Šaradín, Ivan Štampach, Ondřej Vaculík nebo Alena Zemančíková. Mezi další přispěvatele patří např. Ondřej Slačálek, Jan Májíček, Martin Škabraha a Zdeněk Vyšohlíd.
Šéfredaktorem DR je český novinář, bývalý ekologický aktivista a dlouholetý šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka. Od Patočkových Literárních novin převzal Deník Referendum i mnohé přispěvatele, část redaktorů a ideové zaměření. Deník se profiluje jako krajně levicový, staví se proti kapitalismu, ale zároveň klade velký důraz na sociálně-liberální a zelenou politiku (podpora multikulturalismu, feminismu, genderových kvót, ochrany životního prostředí atd.)
Čtenáři se mohou do profilu deníku zapojit pomocí tzv. čtenářských diskusí. Diskutovat s autory mohou pouze registrovaní uživatelé pod svým plným jménem. Veškerý obsah deníku je zdarma přístupný každému, ale diskuse jsou zde přísně neanonymní a jsou otevřeny pouze předplatitelům. Diskuse také podléhají etickému kodexu.
Deník je financován především prostřednictvím Nadačního fondu Nezávislosti Deníku Referendum, do kterého mají čtenáři a přátelé Deníku možnost přispívat skrze pravidelné měsíční příspěvky. U příležitosti druhého výročí vzniku deníku vydal šéfredaktor Patočka výzvu "Náš osud ve vašich rukou" [2], která konstatovala že DR hrozí zánik, nepomohou-li mu jeho čtenáři a prosila je aby zřídili trvalé příkazy a Deníku pomohli. Reakce na výzvu byla podle redakce DR příznivá a situaci deníku se zdařilo stabilizovat.
cs.wikipedia.org, 2014/02/03