Jan Toužimský

druh: nakladatelství
obec: Praha
adresa: _
stát: Česká republika (Czech Republic)

poznámka:
Toto nakladatelství založil Jan Toužimský, který se narodil roku 1898. Tento pán zprvu působil v administraci slavného pražského kabaretu „Červená sedma“. V roce 1920 si otevřel knihkupectví v ulici na rozhraní Královských Vinohrad a Vršovic. Třebaže šlo o nevelikou prodejnu, již v ní se projevila podnikavost, průbojnost a energie Jana Toužimského. Měl mnoho známých, získával nové a neustále si rozšiřoval znalosti o knižním trhu, v němž se skvěle orientoval.
V roce 1929 se stává spolumajitelem nakladatelství Jaroslav Moravec. Narodil 1. 10. 1900 v Praze a zemřel 31. 10. 1974 také v Praze. Původně pracoval v nakladatelství J.R.Vilímka. Byl redaktorem, překladatelem a autorem dobrodružných knih a povídek s indiánskou tématikou. Po vstupu do nakladatelství TaM začalo toto nakladatelství vydávat především dobrodružné romány. Zde také vyšly nejlépe zpracovaná díla Karla Maye, některé s nezapomenutelnými ilustracemi Zdeňka Buriana. Nakladatelství ukončilo činnost v roce 1949. Znovu bylo obnoveno v roce 1991. a doposud vydává nejkvalitnější dobrodružnou a dětskou literatury, která u nás po roce 1990 vychází.
Pro mládež napsal Jaroslav Moravec několik knih jakoVálka bez skalpů, Klekí Petra, bílý otec Apačů, Zrazený tomahavk, Čtení z kamení, Uprchlíci z Clintonu, Útěk z Onondagy a Přízraky z Čech.
vedvore.cz, 18.7.2018

Jan Toužimský

kniha
  rok vydání   název (podnázev)
  1921   Barvy
  1930   Divokým Kurdistanem
  1933   Bílý buvol (Dobrodružství Sida a Scottyho při výpravě za medvědem s bílým proužkem na krku, jakož i při podivných událostech, jež v kmeni Cheyennů způsobil bílý buvol)
  1933   Hura-Kura Zelený náramek (Indické dobrodružství)
  1933   Za zlatem do země Siouxů