Pozorovací věž Řežabinec

obec: Kestřany (Písek)
adresa: _
stát: Česká republika (Czech Republic)

rok vzniku: 1985

poznámka:
104 ha velký rybník Řežabinec (největší v okrese Písek) je chráněný od roku 1949, od roku 1985 je chráněné i území tůní na jeho východním břehu. V současné době je nejvýznamnější složkou rezervace ptactvo v rákosinách pobřeží a porostech tůní a také obojživelníci v tůních.
Rezervace je přístupná pro veřejnost po značených turistických cestách. U té, která vede po váté hrázi východního břehu rybníka stojí pozorovací věž, která je v majetku Prácheňského muzea. Po hrázi okolo věže vede také naučná stezka, kterou připravil, ve spolupráci s CHKO Třeboňsko, největší znalec rezervace, bývalý zoolog Prácheňského muzea, dr. Karel Pecl. Přízemí a horní část věže využívá muzeum a odborné organizace pro výzkumné účely, mezipatro je určeno pro veřejnost, která tak může nahlédnout do bohatých porostů příbřežních rákosin a také přehlédnout hladinu rybníka.
Od roku 1977 zde Prácheňské muzeum organizuje, vždy na přelomu července a srpna, prázdninové ornitologické tábory pro mladé zájemce o kroužkování ptáků a ochranu přírody. Krátkodobé návštěvy zájemců jsou zde možné i bez ohlášení.
Od roku 1980 provádí zoologové Prácheňského muzea v rezervaci dlouhodobý komplexní ornitologický výzkum, jehož součástmi jsou i pravidelná celoroční sčítání ptáků a krátkodobé odchyty a kroužkování v hnízdní době.

Pozorovací věž Řežabinec

 

Pozorovací věž Řežabinec

instituce, obec, adresa
Okresní muzeum v Písku, Písek (Písek), _
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

Pozorovací věž Řežabinec

nevýtvarná
termín   název výstavy, místo konání
2017/12/01 - 2017/12/31   Řežabinec - tajemství rezervace, ze zoologova fotozápisníku, Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek)