Pomník Adolfa Heyduka

obec: Písek (Písek)
adresa: Palackého sady
PSČ: _
stát: Česká republika (Czech Republic)

poznámka:
ANOTACE
Bronzová socha básníka Adolfa Heyduka z roku 1935 pochází z dílny pražského sochaře Otakara Švece. Socha se nachází na kamenném podstavci.
HISTORICKÝ VÝVOJ
Sochu básníka Adolfa Heyduka (1835-1923) zhotovil v r. 1935 pražský sochař Otakar Švec a z bronzu ji odlil Franta Anýž. Koncem druhé světové války byl pomník určen k roztavení. Naštěstí k tomu již nedošlo, v r. 1945 byl nalezen rozříznutý na dvě části a po spojení byl opět umístěn na svůj podstavec.
POPIS
Socha básníka Adolfa Heyduka je umístěna ve východní části Palackého sadů. Autorem bronzové stojící sochy je pražský sochař Otakar Švec. Pomník pochází z r. 1935. Pomník začíná kamenným čtvercovým stupněm, na němž leží hladký kamenný hranol. Na přední části hranolu se nachází nápis A. HEYDUK. Bronzová socha stojí na bronzové čtvercové desce. Socha je asi 250 cm vysoká. Postava staršího muže je prostovlasá, hledí přímo dopředu, má knír a krátkou bratku. Postava má oblečený dlouhý plášť pod kolena a kalhoty. Obě ruce jsou spuštěné podél těla, pravá se opírá o hůl, levá drží klobouk.
POPIS PAMÁTKOVÉ HODNOTY
Pomník Adolfa Heyduka je památkově chráněným jak pro svou historickou hodnotu, tak pro vlastní kvalitní plastiku. Vhodné je také jeho umístění v Palackého sadech.
Pomník Adolfa Heyduka odpovídá pojetí kulturní památky podle §2, zákona č. 20/1987Sb. o státní památkové péči.
pamatkovykatalog.cz, 14.8.2019

Pomník Adolfa Heyduka

 

Pomník Adolfa Heyduka

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2011   Pomník Adolfa Heyduka (k 75. výročí odhalení)