John Weidman

* 25. 1. 1943, Whitewater, Spojené státy (United States)
sochař

 

pohlaví: muž

poznámka:
NK, VIAF ne - 2021/02
* - Whitewater, Wisconsin, USA

John Weidman

Zajímá se o anatomii, studoval ji na Harvard Medical School, Boston, Massachusetts. Po všechny tvůrčí roky se věnuje také kresbě. Je zakladatelem a ředitelem organizace Andres Institute of Art v Brooklinu (New Hampshire), která se věnuje výhradně neziskovému umění. V sochařské tvorbě z kamene a kovu (v menší míře ze dřeva) vyznává prioritu rovnovážné formy projevující se též souladem všech složek tvořivosti v přeměně materiálu na umělecký artefakt. Weidmanovo krédo je v umělecké interpretaci světa prostřednictvím ztvárnění vztahů mezi lidmi. Má vřelý vztah k Ukrajině, odkud pochází jeho manželka.
Uskutečnil mnoho autorských výstav v USA, v Rusku a na Ukrajině, v roce 1993 měl autorskou výstavu s titulem Winged Arrow II, (Okřídlený šíp II) v Klatovech (Česká republika), zúčastnil se četných společných výstav a sochařských sympozií v řadě zemí. V roce 1998 byl účastníkem 7. mezinárodního sochařského sympozia Dřevěná plastika ve Žďáře nad Sázavou (Česká republika). Tam vytvořil skulpturu s názvem Přátelství (dle autora redukované symbolické formy muže a ženy, rovněž Ameriky a Evropy) je ve stálé exteriérové instalaci na jihozápadním okraji města. Přijetím ve Žďáru nad Sázavou byl nadšen, zamiloval si krajinné krásy Vysočiny. To byly důvody, jak sám napsal, proč se stal v tomtéž roce členem Klubu výtvarných umělců Horácka. V následujícím roce, 1999, však členství náhle zrušil.
Je nositelem četných uměleckých cen, např.: v roce 2006 byl vyznamenán cenou Paul McEachern Award for Sculpture, Prescott Park Arts, Festival Juried Exhibition, Portsmouth, New Hampshire (USA) a v témže roce cenou Sculpture Award, Sunapee Arts and Crafts Fair, Lake Sunapee, New Hampshire (USA). V roce 2008 získal cenu Forrest D. McKerley Award for Sculpture, New Hampshire Art Association (USA).
Jan Dočekal, 8.6.2011

John Weidman

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
???? - ????   Antioch College, Yelow Springs
???? - ????   Harvard Medical School, Boston (Massachusetts)
???? - ????   Miami University, Oxford

John Weidman

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
1998/09/11 -   Sympozium dřevěná plastika, Město Žďár nad Sázavou, Žďár nad Sázavou (Žďár nad Sázavou)

John Weidman

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2005   Námětová volnost přináší osobité vyjádření (Sedmé sympozium dřevěné plastiky - září 1998), Recenze texty rozhovory 1995 - 2004, 54-56