Theodor Böhm

* 21. 12. 1829, Náchod (Náchod), Česká republika (Czech Republic)
† 24. 6. 1912
tiskař, majitel tiskárny

 

národnost: česká
pohlaví: muž

poznámka:
odkazová forma
Böhm, Bohdan, 1829-1912

Theodor Böhm

Narodil se v Náchodě 21. prosince 1829. Původním povoláním byl technik. Nikdy se nespokojil se stavem věcí, vždy chtěl být na výši doby, stále hloubal nad dalším zlepšením a svůj závod opatřoval nejlepšími stroji. Za necelé čtvrtstoletí vybudoval z těch nejskromnějších začátků jednu z nepřednějších tiskáren v Rakousko-Uhersku.
Původně se Bohdan Böhm, jak se podepisoval, zabýval vyřezáváním figurek, které sám maloval. Říkalo se jim „betlemáci". V roce 1851 založil v pronajatých místnostech čp. 4, v tzv. willarsburském domě, litografický závod s ručními stroji. Tiskárna začala na hektografickém stroji rozmnožovat úřední tiskopisy. Později si Theodor Böhm zařídil litografický tisk. Roku 1861 koupil na Krajském předměstí chalupy čp. 71 a 72, když čp. 73 vlastnil už dříve. Na jejich místě vystavěl litografický závod. V roce 1870 jej rozšířil o knihtiskárnu a potom ještě o knihařství. Koncem 19. století se závod už rychle rozvíjel. Byly v něm instalovány kamenotiskové rychlolisy. Nejdříve pohon strojů obstarával parní stroj a koncem století mu už dynamo vyrábělo elektrickou energii. Theodor Böhm byl neobyčejné podnikavý člověk a viděno dnešníma očima dokonalý manažer. Stále rozšiřoval sortiment. Ať vyráběl reklamy na výrobky, kalendáře, obchodní papíry, pohlednice nebo tiskl knihy, vše mělo pozoruhodnou uměleckou úroveň.
V knihtiskárně bylo 17 zaměstnanců, kteří obsluhovali 5 tiskacích strojů. Sazba se dělala ručně. Litografický ústav umělecký, jak byl také nazýván, měl dvě části: dvoubarevnou litografii a chromolitografii. Zde bylo průměrně zaměstnáno 23 lidí. Závod disponoval knihtiskárnou, litografií, chromolitografii, přetiskárnou, nátiskárnou a barvotiskem. Pracovalo se devět hodin denně. Takový byl stav závodu, když se oslavovalo padesát let jeho trvání.
Nebýt Böhmova závodu v Novém Městě nad Metují, patrně by nevznikly mnohé knížečky a knihy, které si dali tisknout soukromníci, instituce a spolky. Dnes jsou tyto tisky velmi ceněné.
Bohumil Dvořáček: Z galerie osobností Nového Města nad Metují, Nové Město nad Metují 2008

Theodor Böhm

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Nové Město nad Metují (Náchod), Nové Město nad Metují (Náchod)

Theodor Böhm

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2008   Z galerie osobností Nového Města nad Metují, Tiskárna Losenický, Nové Město nad Metují (Náchod)