Maximilian von Spaun

* 15. 2. 1856, Urfahr, Rakousko (Austria)
† 31. 7. 1909, Klášterský Mlýn, Rejšten (Klatovy), Česká republika (Czech Republic)
podnikatel, mecenáš

 

pohlaví: muž

poznámka:
NK neuvádí 2010, 2011, 2012,

Maximilian von Spaun

Maximilian von Spaun. Nositel šlechtického titulu baron. Podnikatel. Továrník. Mecenáš.
Narozen v Urfahr (Linz, Horní Rakousy), 15. února 1856. Zemřel v Klášterském Mlýně (Česká republika), 31. července 1909. Římský katolík.
Jeho rodiče: Maximilian von Spaun. Notář. Majitel pozemků. Narozen ve Steyru (Horní Rakousy) 4. 6. 1827. Zemřel v St Pölten (Dolní Rakousy), 10. března 1897). Caroline, narozená von Lotz (1836-1899), dcera Johanna von Lotz, majitele sklárny. Vysokoškolská studia na popud babičky Susanne von Lotz. V l. 1874-1877 působil jako publicista. Ve vojenské službě dosáhl hodnosti poručíka. Pak působil ve službách knížat ze Schwarzenbergu. V roce 1879 převzal od své babičky majetek v Klášterském Mlýně na Šumavě s renomovanou sklárnou, " Johann Loetz Witwe ". Tuto sklárnu rozšířil a modernizoval. Roku 1883 jeho sklárna získala titul "k k privilegované sklárna ". Tento talentovaný podnikatel se zajímavou vizí sklářské výroby přitahoval mezinárodní pozornost a získal celosvětové uznání. Zpočátku výrobní činnost soustředil na výrobu surového skla, jež dával dále tvořivým způsobem zpracovávat broušením a malováním. Časem pozornost přenesl na výrobu luxusních předmětů ze skla. Soustředil se zejména na tzv. barokní sklo s aplikovaným zdobením. Úspěchy obchodní se dostavily i s výrobou a prodejem napodobenin drahých kamenů a od r. 1897 s irisiertem tzv. Tiffany-sklo. Úspěch se dostavil i na mezinárodních výstavách, jako např.v Grauonyx ( váza císaře Franze Josefa I.). Obchodní úspěchy znamenaly rozšiřování obchodních kontaktů a zřizování dalších komerčních agentur v Evropě. K evropské a světové proslulosti výrobků jeho sklárny přispěly také vazby na přední umělce jeho doby. Baron Spaun si vytvořil kontakty na jednotlivé umělecké školy monarchie, zejména na Uměleckoprůmyslovou školu při Rakouském muzeu umění a průmyslu. Maximilian von Spaun byl členem různých komanditních společností, spojených s ministerstvem obchodu monarchie a byl též členem celního výboru. To vše mu umožňovalo další expanzi výrobků jeho klášterskomlýnské sklárny.
V r. 1908 vedení sklárny a s ní spjaté společnosti přešlo na jeho syna Maximiliana, narozeného 13. zíří 1883. Tento Spaun měl též zajímavé vize ohledně uměleckého zpracovávání skla. Avšak neuměl projevit obdobný komerční talent, jaký měl jeho otec. To vedlo k jistým odbytovým potížím, jež vyústily v r. 1911 v bankrot.

Maximilian von Spaun

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
1908/02 - 1908/03/08   Verein deutscher bildender Künstler in Böhmen, Rudolfinum, Praha

Maximilian von Spaun

sbírkový katalog
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1991   Život a práce lidí na Šumavě (Průvodce historickou expozicí Muzea Šumavy v Kašperských Horách.), Radovan Rebstöck, Sušice (Klatovy)