Ladislav Světlík

* 5. 3. 1937, Plzeň (Plzeň-město), Česká republika (Czech Republic)
† 27. 1. 1981, Plzeň (Plzeň-město), Česká republika (Czech Republic)
malíř, grafik

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: pna2007418464

poznámka:
autodidakt, bratr grafika Zdeňka Světlíka (1932)

Ladislav Světlík

Autor přesvědčivého výtvarného projevu byl autodidaktem, vyučeným soustružníkem kovů. Neúspěšně se hlásil na UMPRUM k Antonínu Strnadelovi, za nímž pak pravidelně dojížděl, aby u něho získal profesní průpravu, která by usměrnila jeho přirozený výtvarný talent. Světlíkova mnohotvárná, intelektuálně založená tvorba svědčí o urputném hledání. Rozsáhlou část práce Ladislava Světlíka představují grafické listy skvělé výtvarné úrovně, s vynikajícím smyslem pro sumární tvarovou charakteristiku a rytmus forem. Civilistním charakterem, sociální motivikou a tématem periferie se tyto práce hlásí k odkazu Skupiny 42. Pozoruhodné asambláže a komorní skulptury sestavované z kovových prvků (prstenců, osiček, ozubených kol apod.) připomínají strojkovou morfologii a mašinistickou fantomatičnost obrazů F. Grosse. Jinou linií Světlíkovy tvorby jsou imaginativně založené obrazy, které rovněž charakterizuje civilistní atmosféra a osobitě zpracovávaná problematika civilizace. K této poloze autorovy tvorby patří i kvalitní obraz z Artotéky města Plzně. Různorodost díla naznačuje hledačský charakter Světlíkovy tvorby, která stojí na pomezí civilismu a surrealismu a současně ji charakterizuje zřetelný etický rozměr a výtvarná kultivovanost. Svou kvalitou dokládá význam tohoto nezaslouženého outsidera a téměř zapomenuté solitérní osobnosti v historii plzeňského umění třetí čtvrtiny 20. století.
Ladislav Světlík za života prakticky nevystavoval. Jeho tvorbu měli diváci možnost šířeji poznat teprve dlouho po autorově smrti na samostatné výstavě v Galerii Jiřího Trnky v roce 2007, kterou uspořádala UVU plzeňské oblasti z iniciativy autorova bratra Zdeňka Světlíka. Ladislav Světlík se stal jednou ze znovuobjevených osobností plzeňského výtvarného umění na výstavě Jiná skutečnost. Magický realismus a imaginativní umění v Plzni připravené v roce 2008 Galerií města Plzně. Ve stejnojmenném katalogu k výstavě je tvorba Ladislava Světlíka dosud nejobšírněji zpracována.
artotekaplzen.cz, 23.7.2017

Ladislav Světlík

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Plzeň (Plzeň-město), Plzeň (Plzeň-město)

Ladislav Světlík

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *

Ladislav Světlík

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
1964/02/09   Ladislav a Zdeněk Světlík: Grafika, obrazy, plakáty, Divadlo Jiřího Wolkera, Praha
2008/11/13 - 2009/01/18   Jiná skutečnost. Magický realismus a imaginativní umění v Plzni, Galerie města Plzně, Plzeň (Plzeň-město)
2015/12/03 - 2016/01/10   20 let Artotéky města Plzně, Galerie města Plzně, Plzeň (Plzeň-město)

Ladislav Světlík

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2008   Jiná skutečnost (Magický realismus a imaginativní umění v Plzni), Galerie města Plzně, Plzeň (Plzeň-město)
  2015   20 let Artotéky města Plzně (Výběr z kolekce současného výtvarného umění v majetku města Plzně (1996-2016)), Galerie města Plzně, Plzeň (Plzeň-město)

Ladislav Světlík

instituce, obec  
Artotéka města Plzně, Plzeň (Plzeň-město)