Gennadij Avdejev

* 15. 5. 1955, Moskva (Moscow), Rusko (Russian Fedaration)
malíř

 

národnost: ruská
pohlaví: muž

web: www.avdejev.com
NK AUT: xx0074833

poznámka:
Odkaz. forma
Avdejev, Gennadij Nikolajevič, 1955-
Avdějev, Gennadij, 1955-
-
O malířství se zajímá od r. 1983. Výtvarné školení na LŠU v Moskvě a samostudiem. Malířství se věnuje profesionálně od roku 1996 a pokládá se za romantického realistu.

Gennadij Avdejev

Narodil jsem se v Moskvě roku 1955, od svých osmtřiceti let žiji v Čechách. Jsem výtvarníkem samoukem a ve svém životě jsem neměl učitele v pravém slova smyslu. Když se mě ptají ke komu jste chodil do ateliéru, odpovídám, že nejvíce času jsem strávil v moskevských galériích, kde jsem studoval se starými mistry holandské a ruské školy. Je to nadsázka, ale pokud pochopíte obraz a pocítíte ten zvláštní vnitřní pocit, myslím, že jste pochopil i autora díla, a ten právě promlouvá na vás z obrazu.
Miluji přírodu a obzvláště jsem si oblíbil tu v Českém středohoří, zejména krajinu bezprostředně kolem Labe. Některá konkrétní místa vnímám pokaždé jinak, příroda je zde tou svou různorodstí neopakovatelná. Vlastně se ji snažim neustále a marně zaznamenávat. Později se vracím na místo, kde jsem kdysi maloval, vybavím si tu tehdejší atmosféru, ale v dané chvíli citím, že mohu začít znovu a nezbývá mi nic jiného než okamžitě vybalit stojan a paletu. U zátiší to je trocha jiné, tam musím více přemýšlet, atmosféra motivu mi kolikrát vzniká v hlavě až při samotné práci s barvama. Samozřejmě se občas neubráním a představy a myšlenky se nekontrolovatelně rozlítnou. Možná to je právě jeden z důvodů, že se v poslední době čím dál více věnuji i experimentální tvorbě. Baví mě vyhledávat nové cesty. Vezmu si mně známý motiv a snažím si jej představit na tisíce netradičních způsobů, hlavně aby se mi myšlenky nevracely k tomu tradičnímu vnímání, což je asi to nejtěžší. Ty představy, které mě nenechají v klidu a přebíjí tu výchozí se snažím poté zachytit na plátno.
avdejev.com

Gennadij Avdejev

rok od - do   instituce, obec, poznámka
1992 - ????   Ústí nad Labem (Ústí nad Labem), Ústí nad Labem (Ústí nad Labem), trenér vodního póla

Gennadij Avdejev

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1999   Výtvarné Ústí (Kronika výtvarného života v Ústí nad Labem ve 20. století 1918-1998), Město Ústí nad Labem, Ústí nad Labem (Ústí nad Labem)