Barbara Nesvadbová

* 14. 1. 1975, Praha, Česká republika (Czech Republic)
spisovatelka, novinářka

 

národnost: česká
pohlaví: žena

NK AUT: jn99240000759

Barbara Nesvadbová

Narodila se v Praze do rodiny dvou lékařů, psychiatrů. Matka Libuše Nesvadbová se stará o emigranty a etnické menšiny, otec Josef Nesvadba († 2005) byl znám spíše jako spisovatel vědeckofantastické literatury. Jejím bývalým manželem je politik Karel Březina. S ním má dceru Bibianu.
Absolvovala Fakultu sociálních věd UK, obory žurnalistika a masová komunikace. Poté pracovala jako šéfredaktorka časopisů Xantypa a Playboy, dnes je šéfredaktorkou české edice prestižního módního časopisu Harper's Bazaar.
Již na vysoké škole začala spolupracovat s nakladatelkou Romanou Přidalovou. Do té doby psala jen krátké fejetony, které byly později propojeny jednou postavou a vznikly povídky. Vyšla tak její první kniha Řízkaři, která je o sexu, vztazích a tápání mladé novinářky Karly. Druhá kniha Bestiář (na Knižním veletrhu oficiálně vyhlášen za jednu z pěti nejvíce půjčovaných knih v českých knihovnách) se stala předlohou pro stejnojmenný film s Danicou Jurčovou, Karlem Rodenem a Markem Vašutem v hlavních rolích, který natočila režisérka Irena Pavlásková. Barbara Nesvadbová se podílela na přípravě scénáře. Následovaly knihy Život nanečisto, Pohádkář, fejetonová sbírka Brusinky a fejetonovo-povídková sbírka Borůvky. V mezičase vznikla také veselá knížka pro děti věnovaná dceři Bibianě – Garpíškoviny aneb Bibi a čtyři kočky. V roce 2013 vydala Barbara Nesvadbová knihu Přítelkyně, dvě novely o ženském přátelství.
Spisovatelka se pravidelně zapojuje do charitativních projektů, aktivně podporuje občanské sdružení Etincelle a domov pro mentálně handicapované klienty Zahrada na Kladně, spolupracuje rovněž s Unicef, sdružením Dobry Anděl a Helppes.
cs.wikipedia.org, 2013/12/24

Barbara Nesvadbová

www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Bára Nesvadbová (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org

Barbara Nesvadbová

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2010   Tři maminky a tatínek, Nakladatelství Brio, Praha

Barbara Nesvadbová

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1999   Blíží se čtvrté máchovské setkání