zdroj: http://www.payne.cz/3xS43787/AnyzFrantisek2.jpg

František Anýž

* 1. 2. 1876, Nová Ves, Zaječov (Beroun), Česká republika (Czech Republic)
† 8. 10. 1934, Tatranská Polianka, Vysoké Tatry (Poprad), Slovensko (Slovakia)
designér, podnikatel, sochař, šperkař, medailér, kovolijec, cizelér

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jo20000080481

poznámka:
Známý výtvarný umělec, precizní šperkař, cizelér a medailér - v první polovině 20.století proslulý a vynikající umělecký řemeslník a později moderní podnikatel v uměleckém průmyslu - je dnes znám spíše odborníkům.
-
uváděn jako Franta Anýž
* 1. 2. 1876 ve Svaté Dobrotivé (NK ČR)
založil firmu FA, později ZUKOV (nyní DOX)
23. 11. 1901 sňatek s Pavlou Schnirchovou (děti: Jaroslav, nar.1902, František, nar. 1903, Pavla,nar.1906, - + 1913
Ludmila, nar. 1909, Věra, nar.1915
1900 s Prokopem Nováčkem založil umělecký ateliér
květen 1902 na Moráni samostatná dílna
1905 nakladatelství Schroller ve Vídni vydalo repreyzentativní výběr realizovaných zkázek
1906 dílna v Senovážné ulici1910-1912 závod pro kovovýrobu v Holešovicích (pozdější ZUKOV)
účastnil se 1. sv. války, návrat v r. 1918
1924-1926 dána do provozu největší slévárna ve střední Evropě
1927 založenz filiálky v Brně, Ostravě, Teplicích a Bratislavě
1932 změna firmy na veřejně obchodní společnost

František Anýž

Návrhář šperků, prací v kovu a kůži a podnikatel. V letech 1889-1892 se učil v Komárovských železárnách, poté mezi léty 1892-1899 studoval na Uměleckoprůmyslové škole v Praze v ateliérech profesorů Celdy Kloučka a Emanuela Nováka. V roce 1900 díky stipendium města Prahy podnikl studijní cestu do Německa a Francie. Po absolutoriu si se spolužákem Prokopem Nováčkem založili Uměleckoprůmyslový ateliér pro dekorativní a umělecké práce v Praze, ale za dva roky se rozešli. V roce 1901 se oženil s Pavlínou Schirchovou. Následujícího roku začal budovat široce zaměřený závod na různá odvětví zpracování kovů. Pro řadu architektů a výtvarníků realizoval řadu rozsáhlých zakázek, například pro architekty Osvalda Polívku a Antonína Balšánka vyrobil vybavení Representačního domu města Prahy, podle návrhu prof. Franty provedl plastickou výzdobu Památníku míru u Slavkova nebo odlil dveře hlavního portálu sv. Víta navržené Španielem a Brunnerem. Ve 20. a 30. letech závod proslul výrobou osvětlovacích těles.
zdroj - www.moravska-galerie.cz
-
František Anýž, příjmením snad po francouzském vojákovi jménem Anige, se narodil na Hořovickém statku svých předků, jejž vlastnili snad od r.1630. Vynikal talentem a pílí na Uměleckoprůmyslové škole v Praze (ateliér C. Kloučka a E. Nováka), takže zvládal většinu uměleckých řemesel. Neúnavným úsilím a organizačními schopnostmi se během desetiletí vypracoval z provozovatele dílny (založené 1902 v Praze) na majitele proslulého umělecko průmyslového závodu na zpracování kovů. Autorsky tvořil šperky, knižní vazby a umělecké kovové předměty historizujícího charakteru, později secesního. Jimi si vytvořil nezaměnitelný rukopis. Členství v Mánesu mu otevíralo mnohé kontakty s významnými sochaři a architekty, od nichž dostával prestižní zakázky. Precizními uměleckými pracemi z ušlechtilých kovů a škálou originálních svítidel si vydobyl věhlas v celé Evropě. Díla podle nákresů sochařů i architektů i vlastní návrhy mohl uplatnit v řadě významných staveb (např. ve Svatováclavské kapli a Chrámu sv. Víta, Anežském klášteře, Obecním domě v Praze, v muzeu v Hradci Králové a domě „Beránek“ v Náchodě ad.). Sňatek s neteří sochaře B. Schnircha mu otevřel cestu do společnosti a umožnil vybudovat moderní a účelný závod pro uměleckoprůmyslové kovové práce v Praze. Anýž rozšířil výrobní sortiment a malé série svítidel jako reakci na poptávku v důsledku elektrifikace (vzorkovny v Praze, Brně a v Teplicích jich nabízely celou řadu, stejně tak mistrovy lité drobné plastiky). Ve dvacátých letech umělcovy vlastní tvorby ubývá. Podnik se stále rozšiřuje, ale jeho poválečný osud je však spíše smutný: v r.1948 byl znárodněn, nově nazván „Zukov“ (do zač.90.let ve stejné sestavě i v počtu zaměstnanců) se výrobně zaměřil na kovové součástky do strojů, dokumentace byla zničena. V 90.letech je změněn na akciovou společnost, zabývá se komerčními výrobky. Rodině se nevrátil. Roku 1927 Franta Anýž oslavil 25 let svého podniku v prostorách Obecního domu (se všemi 148 zaměstnanci!).
-
Po vyučení modelářem a cizelérem v Komárovských železárnách byl vrchností doporučen k dalšímu studiu. 1892 -1899 studoval na Uměleckoprůmyslové škole (prof. Celda Kloučka - tříletá všeobecná přípravka, prof. Emanuel Novák umělecké zpracování kovů).1900 absolvoval na základě stipendia pražského magistrátu studijní cestu po Německu a do Paříže, kde navštívil Světovou výstavu. Po návratu do Prahy si zařídil první ateliér ve svém bytě v Žitné ulici. Spolu s cizelérem Prokopem Nováčkem založili v roce 1900 Umělecký ateliér pro průmyslové práce kovové v Táborské ulici. Po sňatku s Pavlou Schnirchovou koncem roku 1901, jejíž věno mu přineslo značnou finanční částku, mohl v roce 1902 přestěhovat svůj ateliér do ulice Na Moráni a rozšířit ho o další kovozpracovatelské obory. Roku 1906 firmu přestěhoval do Senovážné ulice, kde pracovalo již patnáct dělníků, vedle toho měl kolem třiceti externích spolupracovníků. Spolupracoval s celou řadou slavných architektů (Jan Kotěra, Antonín Balšánek, Osvald Polívka, Josef Fanta), realizoval velké komplexní zakázky (Obecní dům, Národní dům na Smíchově, Vinohradské divadlo, Velké divadlo v Plzni atd.), které zdobil kovovými mřížemi, lustry, kandelábry atd. zčásti podle svých vlastních návrhů. Mezi další významné zakázky patří stříbrný relikviář pro Svatovítský chrám v Praze nebo Ukřižování pro mohylu Míru u Slavkova. Stále větší část produkce představovaly svítidla jak do veřejných staveb, tak také do domácností. V roce 1910 koupil v Praze - Holešovicích pozemek v ulici U Průhonu č. 34, na kterém postavil moderně koncipovaný kovozpracující závod podle projektu pražského architekta Antonína Engela. Součástí stavby se posléze stal také ateliér a obytný dům. Rozvoj závodu byl přerušen 1. světovou válkou. Anýž narukoval v srpnu 1914 na ruskou frontu, kde byl již v zimě zajat. Nakazil se malárií a vzápětí byl jako válečný invalida vyměněn zpět do Rakouska. Koncem února 1918 se z války definitivně vrátil.
Po válce firmu zatíženou dluhy konsolidoval a obnovil výrobu, v níž začal převažovat široký sortiment svítidel, doplňovaný drobnou odlévanou uměleckou plastikou a užitnými uměleckými předměty. Na svítidlech pro domácnost spolupracovala jeho žena Pavla, která navrhovala a šila textilní součásti lamp do měšťanských interiérů. Tvorby zcela nových, účelových svítidel se od konce 20. let ujal jeho syn ing. Jaroslav Anýž. Tato moderní a tvarově jednoduchá a účelná svítidla velmi dobře doplňovala soudobé puristické a funkcionalistické interiéry. Pod označením IAS (Inženýr Anýž Světla) jich většinu navrhl sám Jaroslav Anýž.
Roku 1926 dokončil Franta Anýž u své továrny na ploše 300 m² stavbu slévárny, největší ve střední Evropě. Mohl v ní odlévat velké zakázky našich předních sochařů a architektů a takřka všechny významné bronzové plastiky a reliéfy. Byly zde realizovány četné sochy prezidenta Masaryka, socha prezidenta Wilsona, Myslbekova socha Krista pro Hannauerovu hrobku, Bílkova socha pro hrob Otokara Březiny, podle Vosmíkových modelů sochy zavraždění sv. Václava a českých patronů pro Starou Boleslav. Dále to byla také bronzová vrata do pražského Svatovítského chrámu podle návrhu sochaře Otakara Španiela, Paprsek Otakara Švece atd. Pro Josefa Gočára vyráběl kovové doplňky kostela sv. Václava ve Vršovicích včetně oltáře a velkého kříže. Pro Františka Roitha zase zhotovil veškeré kovové, výtvarně pojednané interiérové doplňky, svítidla, mříže, zábradlí a kryty radiátorů pro Městskou knihovnu v Praze a byt primátora, radnici a posléze i pro budovu Živnostenské banky na Příkopech (nyní ČNB).
Na počátku 30. let se na chodu Anýžovy továrny se také projevila krize. Po roce 1932 začal vyrábět na sklad, aby nemusel propouštět své kvalifikované dělníky. Roku 1932 převedl firmu na veřejnou obchodní rodinnou společnost a její název změnil na FRANTA ANÝŽ A SPOL. Na jejím řízení a provozu se začali podílel jeho synové Jaroslav a František i manžel jeho dcery. Jeho zdraví, podlomené válečným onemocněním (Basedowa nemoc), se začalo zhoršovat. Nemoci podlehl 8. října 1934 v sanatoriu v Tatranské Poliance .
Po jeho smrti pokračovala továrna v částečně omezeném provozu. Ještě koncem 30. let získala významné státní zakázky - bronzovou sochu generála Štefánika a velkého bronzového lva podle návrhu sochaře Bohumila Kafky k pomníku pro Bratislavu. Chod továrny byl opět přerušen válkou. I v té době v omezené míře pokračovalo lití uměleckých odlitků a dílů sériových svítidel. Jako mnoho ostatních, byla i firma Franta Anýž k 1. 3. 1948 znárodněna a začleněna do Závodů umělecké výroby - ZUKOV. V roce 1991 byla bývalá slévárna a přidružené provozy závodu ZUKOV zcela zrušeny. Dědicové Franty Anýže totiž neměli v rámci restitučního řízení nárok na vrácení majetku, a proto nemohli navázat na přerušenou tradici.
Marcel Fišer, podle textu Jany Pauly, socharstvi.info, 2013/04

František Anýž

zdroj: http://www.payne.cz/3xS43787/AnyzFrantisek2.jpg
 

František Anýž

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
1892 - 1899   Uměleckoprůmyslová škola (1885 - 1945), Praha, Klouček Celestýn (Celda), *1855
1892 - 1899   Uměleckoprůmyslová škola (1885 - 1945), Praha, Novák Emanuel, *1866

František Anýž

rok od - do   instituce, obec, poznámka
1899 - 1902   Uměleckoprůmyslový ateliér pro dekorativní návrhy a umělecké práce
1900 - 1900   Espace Eiffel Branly, Paříž (Paris)
1900 - 1900   Německo
1914 - 1918   Rusko

František Anýž

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   vojáci 1. světové války, *1914
1896 - ????   Spolek výtvarných umělců Mánes (SVU Mánes), *1887, řádný člen do roku 1913, potom přečveden mezi členy zakládající
1904 - ????   Volné směry, redakční rada, *

František Anýž

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2004/11/09 - 2005/02/06   Franta Anýž (1876 - 1934), Obecní dům, Praha
2005/02/25 - 2005/09/25   Franta Anýž (1876 - 1934), Muzeum východních Čech v Hradci Králové, Hradec Králové (Hradec Králové)
kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
1927/12   Výstava moderného umeleckého priemyslu v Bratislave, Pavilon Umelecké besedy slovenskej, Bratislava (Bratislava)
1928/05/26 - 1928/10   Výstava soudobé kultury v Brně, Obchodně - průmyslový palác, Brno (Brno-město)
1935/10/31 - 1935/12/01   Padesát let výtvarné práce (Architektura, byt, užité umění 1885-1935), Uměleckoprůmyslové museum, Praha
1946/12/15 - 1947/01/15   Výstava vnitřního zařízení, Uměleckoprůmyslové museum, Praha
1966/05 - 1966/10   Česká secese - Umění 1900, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1966/12 - 1967/01   Česká secese - Umění 1900, Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
1967/10/27 - 1967/11/30   František Xaver Šalda a výtvarné umění, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
1967/12/15 - 1968/01/31   František Xaver Šalda a výtvarné umění, Šternberský palác, Praha
1981/12/18 - 1982/03/07   Alfons Mucha och Tjeckisk Art Nouveau / Alfons Mucha and Czech Art Nouveau, Malmö Konsthall, Malmö
1984/03 - 1985/03   Století designu, Výstavní síň generálního ředitelství Výstavby hlavního města Prahy, Praha
1984/11/18 - 1985/02/03   Tschechische Kunst 1878 - 1914, Mathildenhöhe Darmstadt, Darmstadt
1985   Sto let českého užitého umění: České užité umění 1885-1985 ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze k stému výročí založení muzea, Uměleckoprůmyslové museum, Praha
1993/02/10 - 1993/04/11   El Arte de la Vanguardia en Checoslovaquia 1918 - 1938 / The Art of the Avant-garde in Czechoslovakia 1918 - 1938, Instituto Valenciano de Arte Moderno (IVAM), Valencie (Valencia)
1993/06/29 - 1993/09/26   Umění pro všechny smysly: Meziválečná avantgarda v Československu, Valdštejnská jízdárna, Praha
1993/11/25 - 1994/01/15   Gioielli di Praga (dal Rinascimento all'Art Déco), Galleria Ottavo Piano, Milán (Milano)
1997/05/03 - 1997/10/19   Důvěrný prostor / Nová dálka: Umění pražské secese, Obecní dům, Praha
1999/12/17 - 2000/03/26   Prague 1900: Poetry and ecstasy, Van Gogh Museum, Amsterdam
2000/05/11 - 2000/08/27   Prag 1900: Poesie und Ekstase, Museum für Angewandte Kunst, Frankfurt nad Mohanem (Frankfurt am Main)
2005/05/06 - 2005/05/30   Czech 100 Design Icons, Stilwerk, Berlín (Berlin)
2013/11/01 - 2015/12/31   Secese: Vitální umění 1900 / Vital Art Nouveau 1900, Obecní dům, Praha
2014/09/11 - 2014/11/06   Věci a slova: Umělecký průmysl, užité umění a design v české teorii a kritice 1870-1970, Galerie UM, Praha 1
2017/06/23 - 2018/01/07   Il Liberty e la rivoluzione europea delle arti: Dal Museo delle arti decorative di Praga, Castello di Miramare, Terst (Trieste)
2022/09/23 - 2023/01/08   V kroužcích dýmu: Portrét moderního umělce, Veletržní palác, Praha
stálá expozice   Stálá expozice uměleckého řemesla, užitého umění a designu v proměnách historie. Místo paměti, prostor orientace. Možná sdělení - kolekce uměleckých děl Moravské galerie pro nevidomé a slabozraké, Uměleckoprůmyslové muzeum, Brno (Brno-město)
dražba/aukce/bazar
termín   název výstavy, místo konání
2018/12/09   50. aukce výtvarného umění, starožitností, designu a skla, Palác Žofín, Praha
2021/ 04/11   Aukce 57: Výtvarné umění, starožitnosti, design a sklo, Galerie U Betlémské kaple, Praha
předaukční výstava
termín   název výstavy, místo konání
2021/03/24 - 2021/03/31   Aukce 57: Výtvarné umění, starožitnosti, design a sklo, Aukční dům Sýpka, Brno (Brno-město)
2021/04/01 - 2021/04/11   Aukce 57: Výtvarné umění, starožitnosti, design a sklo, Galerie U Betlémské kaple, Praha

František Anýž

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2004   Franta Anýž 1876-1934, Obecní dům, a.s., Praha
katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1927   Výstava moderného umeleckého priemyslu v Bratislave, Svaz československého díla, Praha
  1928   Výstava soudobé kultury v Brně, Svaz československého díla, Praha
  1935   Padesát let výtvarné práce (Architektura, byt, užité umění 1885-1935), Uměleckoprůmyslové museum, Praha
  1946   Výstava vnitřního zařízení, Uměleckoprůmyslové museum, Praha
  1966   Česká secese (Umění 1900), Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1966   Česká secese - Umění 1900, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1967   F. X. Šalda a výtvarné umění, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
  1981   Alfons Mucha: Tjeckisk Art Nouveau, Malmö Konsthall, Malmö
  1984   Tschechische Kunst 1878-1914 (Auf dem Weg in die Moderne), Mathildenhöhe Darmstadt, Darmstadt
  1985   Století designu (ze sbírek Uměleckoprůmyslovémo muzea v Praze), Uměleckoprůmyslové museum, Praha
  1986   Secese, meziválečné užité umění (Umělecké řemeslo ve sbírkách Moravské galerie v Brně), Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
  1987   Sto let českého užitého umění (České užité umění 1885-1985 ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze k stému výročí založení muzea), Uměleckoprůmyslové museum, Praha
  1991   Zapomenutá díla, Nakladatelství Kobra, _
  1993   El Arte de la Vanguardia en Checoslovaquia 1918-1938 / The Art of the Avant-garde in Czechoslovakia 1918-1938, Instituto Valenciano de Arte Moderno (IVAM), Valencie (Valencia)
  1993   Freie Richtungen (Die Zeitschrift der Prager Secession und Moderne), Torst, Praha
  1993   Gioielli di Praga (dal Rinascimento all'Art Déco), la Rinascente
  1993   Umění pro všechny smysly (Meziválečná avantgarda v Československu), Národní galerie v Praze, Praha
  1999   Prague 1900 (Poetry and ecstasy), Van Gogh Museum, Amsterdam
  2005   Czech 100 Design Icons, CzechMania, Praha
  2005   Czech 100 Design Icons, CzechMania, Praha
  2013   Secese: Vitální umění 1900 (Ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea), Uměleckoprůmyslové museum, Praha
  2013   Vital Art Nouveau 1900 (From the Collections of The Museum of Decorative Arts in Prague), Uměleckoprůmyslové museum, Praha
  2014   Things and Words (Art Industry, Applied Arts and Design in Czech Theory and Criticism 1870–1970), Vysoká škola uměleckoprůmyslová (od 1945), Praha
  2014   Věci a slova (Umělecký průmysl, užité umění a design v české teorii a kritice 1870-1970), Vysoká škola uměleckoprůmyslová (od 1945), Praha
  2017   Il Liberty e la rivoluzione europea delle arti (Dal Museo delle arti decorative di Praga), Marsilio Editori, Benátky (Venezia)
  2017   Katalog sbírky Galerie Sokolíček, Dům U Salvátora, Nové Město na Moravě (Žďár nad Sázavou)
kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1985   Česká secese, Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, n.p., Praha
  1986   Praha 1900 (Studie k dějinám kultury a umění Prahy v letech 1890-1914), Panorama, nakladatelství a vydavatelství, Praha
  1987   Art Nouveau (Painting, Sculpture, Jewelry, Architecture, Glass)
  1997   Důvěrný prostor / Nová dálka (Umění pražské secese), Obecní dům, a.s., Praha
  1998   Dějiny českého výtvarného umění 1890-1938 (IV/1) (I) Počátky secese a symbolismu, počátky modernosti; II) Úsilí o moderní výraz), Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
  2002   19th-century art (Guide to the Collection of the National Gallery in Prague. Trade Fair Palace, 4th floor), Národní galerie v Praze, Praha
  2002   Umění 19. století (Průvodce expozicí Národní galerie v Praze. Veletržní palác, IV. patro), Národní galerie v Praze, Praha
  2016   Design v českých zemích 1900-2000, Uměleckoprůmyslové museum, Praha
encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (II. díl; L - Ž), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  1995   Nová encyklopedie českého výtvarného umění (A-M), Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
  1999   Český biografický slovník XX. století (I. díl A-J), Nakladatelství Paseka s.r.o., Praha
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1963   Umělecké ztvárnění železa, Umění a řemesla, 1.číslo, 23-29
  1976   Franta Anýž (K 100. výročí narození), Umění a řemesla, 21-26
  1985   Franta Anýž, Umění a řemesla, 66
  1997   Šperky Franty Anýže ze sbírek Moravské galerie v Brně, Bulletin Moravské galerie v Brně, 88-89
  2019   Závod pro uměleckoprůmyslové práce kovové, 220 míst AVU, 278
www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Franta Anýž (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2004   Franta Anýž (1876 - 1934), Obecní dům, a.s., Praha
pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2013   Secese: Vitální umění 1900 / Vital Art Nouveau 1900, Uměleckoprůmyslové museum, Praha
aukční katalog
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2021   Aukce 57: Výtvarné umění, starožitnosti, design a sklo, Aukční dům Sýpka, Brno (Brno-město)
informační leták / informace autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2005   Franta Anýž 1876-1934
seznam osobností / členů
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2007   S.V.U. Mánes (Řádní členové Spolku výtvraných umělců Mánes od generace zakladatelů do dnešních dnů)
seznam vystavených prací
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1997   Důvěrný prostor / Nová dálka / Intimate Space, New Distance (Umění pražské secese / The Art Nouveau of Prague), Obecní dům, a.s., Praha
tisková zpráva
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2004   Franta Anýž 1876-1934, Obecní dům, a.s., Praha

František Anýž

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1941   Ročenka pro liturgické umění 1941, Vyšehrad, nakladatelství (1934-1953), Praha

František Anýž

encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1936   Kulturní adresář ČSR (Biografický slovník žijících kulturních pracovníků a pracovnic), 2.ročník, Českolipská knih a kamenotiskárna, Česká Lípa (Česká Lípa)
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2013   Znovu Libenský a Brychtová, Art + Antiques, 22-22

František Anýž

instituce, obec  
 
Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
Národní technické muzeum, Praha
Technické muzeum v Brně, Brno (Brno-město)
Uměleckoprůmyslové museum, Praha