Mathias Pernsteiner

* 1795, Frymburk (Český Krumlov)
† 1865, Kufstein, Rakousko (Austria)
hudební skladatel

 

pohlaví: muž

poznámka:
NK ne - 2016/06
+ asi 1865 Kufstein

Mathias Pernsteiner

Varhaník a skladatel Matthias Pernsteiner se narodil 22. února 1795 ve Frymburku jako syn hostinského v domě čp. 31, kde se říkalo "am Steinhauferhäusl". Jako i další osobnosti Frymburku z počátku 19. století jeho životní cestu silně ovlivnil známý místní učitel Johann Nep. Maxandt.
Z Hellmonsödu v hornorakouském Mühlviertelu, kde sloužil devět let jako učitelský pomocník, chodíval pěšky do Lince na operní představení a v noci se opět "po svých" vracel zpátky, aby byl ráno zase připraven ke školním povinnostem. Roku 1829 získal místo ředitele kůru v Salcburku a od roku 1830 pak až do své smrti v roce 1851 působil coby regenschori v tyrolském Kufsteinu. Tady, kde také zemřel, učinil nesmrtelným své jméno četnými církevními skladbami v duchu ranného romantismu, které jsou zde až doposud provozovány. V archivu kostelního kůru ve Frymburku byly ještě ve 20. století některé jeho rukopisné hudební kompozice. Další doklady jeho tvorby uchovávalo Šumavské muzeum (Böhmerwaldmuseum) v Horní Plané a také muzeum v jeho rodném Frymburku. Dnes jsou tyto archiválie bohužel nezvěstné.
Kromě vlastních skladeb (především requiem a mší) a vedení kůru založil roku 1818 dosud fungující Hudební spolek "Musikwerein" v Innsbrucku a v domovském Kufsteinu roku 1846 založil hudební školu, taktéž dodnes fungující pod názvem "Landesmusikschule für Kufstein und Umgebung", I v této hudební škole jsou jeho skladby stále provozovány.
Pozn.: Pernsteinerův bratr Johann měl rovněž značný hudební talent a byl varhaníkem v městě Bludenz ve Vorarlbersku.
/ubytovani-lipno.wz.cz/, 26.6.2016

Mathias Pernsteiner

 

Mathias Pernsteiner

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1997   Kalendárium kulturních osobností Šumavy a Chodska, Nakladatelství MMM, Praha