Metod Bella

* 7. 12. 1869, Kostolné (Myjava), Slovensko (Slovakia)
† 26. 11. 1946, Čereňany (Prievidza), Slovensko (Slovakia)
politik, kněz, právník, buditel

 

pohlaví: muž

NK AUT: jx20051202003

Metod Bella

Podobne ako Andrej Hlinka zakladal osvetové a hospodárske spolky, v čom reálne videl záruku všeobecného povznesenia národa. Bol jedným z najaktívnejších spolupracovníkov Milana Hodžu pri budovaní ľudových družstiev. Pôsobil ako člen správnej rady ružomberskej papierne a tiež Úvernej banky v Ružomberku spravovanej Makovickovcami.
Z hľadiska jeho angažovania sa v bankovníctve vrcholom jeho kariéry bola funkcia člena Bankovej rady Národnej banky československej (NBČS). Tu v roku 1930 nahradil Ľudovíta Medveckého, rovnako angažovaného funkcionára Hodžovej agrárnej strany. Úlohou Bellu, podobne ako Medveckého, bolo obhajovať záujmy Slovenska v menovej a úverovej oblasti, ako aj pri menovaní vedúcich úradníkov slovenských filiálok NBČS a pri prijímaní zmeniek slovenskej proveniencie na eskont. Ďalej v zmysle zákona vykonával ako jediný slovenský zástupca v bankovej rade dozor nad činnosťou filiálky v Bratislave.
nbs.sk, 8.7.2016

Metod Bella

encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1936   Kulturní adresář ČSR (Biografický slovník žijících kulturních pracovníků a pracovnic), 2.ročník, Českolipská knih a kamenotiskárna, Česká Lípa (Česká Lípa)