Jan Václav Erben

* 14. 4. 1836, Nová Paka (Jičín), Česká republika (Czech Republic)
† 1923, St. Louis, Spojené státy (United States)
novinář, pedagog

 

pohlaví: muž

NK AUT: av2016925939

Jan Václav Erben

O tom, jak byl ve Spojených státech, konkrétně v St.Louis, založen Sokol, by mohl vyprávět novopacký rodák Jan Václav Erben. V Nové Pace se narodil 14. dubna 1836, tedy před sto šedesáti pěti lety a snad útěk před vojnou jej zavedl do Ameriky. Cesta jej zavedla do St.Louis, kde se soustřeďovala velká skupina Čechů v Americe a právě zde se Erben podílí na vydávání českých "Národních novin". Jejich první číslo vyšlo 21. ledna 1860.
V době, kdy se území Spojených států schylovalo k občanské válce, je Erben profesorem na vyšší škole v St.Louis. Nechává se inspirovat založením Sokola ve své vlasti (1862) a o tři roky později se skupinkou nadšenců zakládá tělocvičný sbor v počtu pětašedesáti mužů. Právě v té době dochází (14.dubna 1865) k atentátu na prezidenta Lincolna, a tak je činnost sboru ztížena, ale již 22. května 1865 se koná první vystoupení, které vedl právě Erben se dvěma dalšími cvičiteli.
Jan Václav Erben prožil v Americe velkou část svého života a v St.Louis zemřel v roce 1923. Všestranně nadaný člověk, žurnalista, sokol a profesor ani v cizině nezapomínal na svůj domov a učil české vystěhovalce sokolským a českým národním písním. Tyto schopnosti si přinesl z rodiny, neboť i jeho bratr (nar.1827) byl učitelem hudby na Rusi.
Podle autorů Vlastivědné monografie okresu (Sv.3 - Nová Paka, Budeč), z které jsem informace čerpal, navštívil Erben Novou Paku na zapřenou, ale byl poznán a vrátil se zpět do Ameriky.
Václav Franc, jicinsko.cz, 18.7.2016

Jan Václav Erben

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Spojené státy americké (USA)

Jan Václav Erben

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   osobnosti (Královéhradecký kraj), *

Jan Václav Erben

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2011   Osobnosti Novopacka, Město Nová Paka, Nová Paka (Jičín)