Jan Tobiášek

* 19. 1. 1811, Sopotnice (Ústí nad Orlicí), Česká republika (Czech Republic)
† 5. 12. 1868, Radim (Jičín), Česká republika (Czech Republic)
hudebník, kněz, básník

 

národnost: česká

NK AUT: jk01132553

poznámka:
Odkaz. forma
J. T., 1811-1868
+ sebevražda

Jan Tobiášek

V buditelském působení vynikl v našem kraji farář Jan Tobiášek, narozený 19.1.1811 v Sopotnici na Rychnovsku v rodině venkovského učitele.
Byl nejstarší z pěti dětí a od útlého věku byl veden ke hře na klavír, varhany a ke zpěvu. Studoval na gymnáziích v Rychnově, Litomyšli a Hradci Králové, kde na něho měl velký vliv V.K. Klicpera. Poté studoval na biskupském semináři a na kněze byl vysvěcen v roce 1835. Styky s Klicperou v něm vzbudily nadšení pro venkovská představení českých divadelních her.
Jako kaplan byl krátce v Nové Pace a v Radimi, jeho dalším působištěm se stala Pecka, kde pobyl téměř deset let. Spolu s učitelem Fr. Hejtmanem se zde zasloužil o vytlačení němčiny jako vyučovacího jazyka ze školy, založil knihovnu pořízenou z vlastních úspor a z pořádání divadelních představení hraných ochotnickým spolkem, ustaveným rovněž jeho přičiněním v roce 1842.
Ještě širší pole působnosti mu poskytl Jičín, kam byl jako kaplan povolán 15.2.1847. Věnoval se hudbě a výtěžky z pořádání hudebních akademií věnoval ve prospěch chudých studentů jičínského gymnázia. Na děkanství za ním přicházeli hudbymilovní lidé. Spolu s prof. Antonínem Malochem vydal v r. 1856 sbírku "České zpěvy" s kryptogramem J.T. a A.V.M. nákladem tiskaře F.J. Kastránka. Tobiášek složil šest písní a přes sto písní opatřil nápěvy. Určitou zajímavostí je, že ze šesti zmíněných jsou tři pochody, dvě písně vojenské a pouze jedna lyrická. Nápěvy k nim byly vydány o rok později rovněž nákladem Kastránkovým. Byl to významný počin tiskárny, spojený se jmény dvou českých vlastenců.
Sotva J. Tobiášek přesídlil na radimskou faru v r. 1856, začal zřizovat knihovny, aby se lid mohl vzdělávat. Z vydaných divadelních her pořídil občanskou knihovnu, z vlastních úspor knihovnu školní. Založil rovněž ochotnický spolek a jím připravená a řízená představení byla na svou dobu tak dokonalá, že hosté přijížděli i z Jičína. Ochotníky se stali zejména studenti z okolí a radimská fara se jim stávala druhým domovem. Mezi nimi byl i Jan Gebauer, s jehož životními osudy jsme vás seznámili v č. 15 Nových Novin. Radimská fara hostila vždy mnoho přátel podobných názorů. Z Jičína přijížděl prof. A.V. Maloch, Riss, Baudyš. Námětem jejich rozhovorů byla nejčastěji česká řeč a literatura.
Tobiášek nikdy nezapomínal na chudé a býval k nim nanejvýš štědrý. Co měl, to dal a často se stávalo, že sám zůstal bez krejcaru. Ve společnosti býval velmi oblíbeným pro svoji mírumilovnou a vlídnou povahu a smyslem pro spravedlnost. Velkou úctu si získal u radimských obyvatel za války r. 1866, když nabádal z kazatelny, aby každý zůstal doma a před nepřítelem neprchal. Kdo uposlechl jeho rad, byl mu zachován majetek, ti, kteří ze strachu opustili domy a chalupy, nalezli je vydrancované.
J. Tobiášek začal churavět v r. 1860. U Tužína si vystavěl malé lázně a koupával se v ledové vodě. Ale ani tyto koupele ho nezbavily bolestí, jimiž trpěl zejména v noci.
Zemřel 5. prosince 1868 na farské zahradě. Jeho přátelé, studenti i ochotníci mu postavili na radimském hřbitově kříž, který uhradili z divadelních představení a ze sbírek. Měl nápis "J. Tobiášek, farář radimský, nar. v Sopotnici 19/1 1811, zemřel v Radimi 5/12 1868. Náhrobek mu postavila láska, úcta a vděčnost četných přátel jeho". Od smrti J. Tobiáška nás dělí 131 let. Dnes je jeho hrob umístěn v areálu radimského kostela sv. Jiří po pravé straně před jeho průčelím.
H. Trojanová, jicinsko.cz, 28.7.2016

Jan Tobiášek

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   osobnosti (Královéhradecký kraj), *
???? - ????   osobnosti (Pardubický kraj), *

Jan Tobiášek

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2011   Osobnosti Novopacka, Město Nová Paka, Nová Paka (Jičín)