Zdeněk Kašpar

* 29. 5. 1925, Jasenka, Vsetín (Vsetín), Česká republika (Czech Republic)
† 19. 11. 2002
hudebník, sběratel

 

národnost: česká
pohlaví: žena

NK AUT: mzk2002156917

Zdeněk Kašpar

Zdeněk Kašpar se narodil 29.5.1925 v obci Jasénka, která je již nyní místní části Vsetína. Název rodné obce dal do vínku souboru, jehož vznik inicioval v roce 1944. Po celou dobu stál na postu primáše a uměleckého vedoucího souboru Jasénka až do svého úmrtí 19.11.2002. Jako mladý učitel působil ve Velkých Karlovicích, kde začal svou sběratelskou činnost. Zaznamenal a zapsal velké množství valašských písniček, které by jinak zůstaly v zapomnění. Rovněž našel a uvedl do repertoáru Jasénky točivý tanec zvrtaný a písničky k němu. V rodinném archívu po něm zůstalo více jak 4000 záznamů písniček, návrhy scénářů k lidovým zvykům spojených s přírodním kalendářem. Soubor stále těží z jeho Zdeněk Kašpar sběratelské činnosti, hudebních úprav a nápaditých aranžmá. Podílel se i na vydavatelské činnosti. Sám připravil k vydání několik sbírek a přispíval do národopisných časopisů, zejména Doliny Urgatiny a sborníku národopisných studií pod názvem Valašsko. Vždy dbal na stylovou čistotu a maximálně kvalitní interpretační provedení nejen muziky, ale i tanců. Vychoval a ovlivnil řadu muzikantů, zpěváků a tanečníků a zůstane vzorem pro mnohé následníky. Zdeněk Kašpar se stal pojmem již za svého života nejen mezi znalci folkloru, ale i u příznivců kvalitní folklorní muziky.
Soubor Jasénka se pod jeho vedením brzy dostal do povědomí široké veřejnosti a dodnes patří k nejznámějším a nejvýznamnějším folklorním souborům na Moravě. Valašský folklor přiblížil divákům nejen po celé naší zemi, ale i na mnoha zahraničních festivalech a přehlídkách, kterých soubor za dobu svého trvání uskutečnil nespočet a přivezl si z nich mnohá ocenění. Zdeněk Kašpar již bohužel nebude stát na primášském postu, ale přeci jen bude svým způsobem jeho přítomnost zhmotněna v jeho hudbě a písničkách.
Oceněním jeho osobnosti je udělení titulu „Čestný občan města Vsetín in memoriam“ a umístěná pamětní desky na Valašském Slavíně v Rožnově pod Radhoštěm dne 3.7.2004. Autorem pamětní desky je akademický sochař Miroslav Machala, také rodák z Jasénky.
jasenka.com, 20.5.2017

Zdeněk Kašpar