Peter Kuhar

* 1944
překladatel, slavista, publicista

 

pohlaví: muž

web: peter-kuhar.webnode.cz
NK AUT: mzk2013766112

Peter Kuhar

Peter Kuhar (1944) – slavista, publicista, překladatel poezie a prózy z několika slovanských jazyků, pracoval jako redaktor a autor v kulturní redakci slovinské televize (Televizija Slovenija).
Píše a publikuje reportáže, novinové články, kritiky, eseje, novinové a rozhlasové příspěvky, literární překlady a pohádky.
Přeložil do slovinštiny tvorbu více než čtyřiceti českých básníků (mezi nimi Vítězslav Nezval, Viola Fischerová, Petr Hruška, Petr Borkovec, Vít Slíva), jež byla publikována v rozličných časopisech a antologiích: Poetikon, Lirikon, Zvon, Mentor a formou příspěvků ve veřejnoprávním rozhlasu Radio Slovenija. V roce 2013 vyšel v nakladatelství Sodobnost International jeho překlad románu Jana Balabána Zeptej se táty, v tomtéž nakladatelství vyšly od roku 2014 do roku 2016 překlady všech tří dílů knihy Lichožrouti Pavla Šruta. Je spoluautorem překladu Ekonomie dobra a zla od Tomáše Sedláčka.
Se svou ženou Lenkou Kuhar Daňhelovou vybral a přeložil básně padesáti současných slovinských básníků, která vyšla v dvojjazyčné antologii Padesáti hlasy hovořím / S petdesetimi glasovi govorim (Nakladatelstvi Petr Štengl, Praha 2012).
Peter Kuhar je členem slovinského PEN klubu a programovým ředitelem festivalu Stranou - evropští básníci naživo, který každoročně v červnu hostí v Berouně a okolí básníky z celé Evropy.
V roce 2013 byl oceněn Velvyslanectvím Republiky Slovinsko za přínos slovinské kultuře, držitel ceny Lirikonov Zlát, udělované za nejlepší překlady z jiných jazyků do slovinštiny (2011). V roce 2004 získal jednu z nejvýznamnějších slovinských cen, Srebrno plaketo JSKD (Stříbrnou plaketu JSKD) za výjimečný přínos a tvorbu pro slovinskou kulturu.
peter-kuhar.webnode.cz, 8.7.2017

Peter Kuhar

 

Peter Kuhar

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2014   Lihožerci, Kulturno umetniško društvo sodobnost International (KUD), Lublaň (Ljubljana)
  2015   Lihožerci se vračajo, Kulturno umetniško društvo sodobnost International (KUD), Lublaň (Ljubljana)
  2016   Lihožerci za vedno, Kulturno umetniško društvo sodobnost International (KUD), Lublaň (Ljubljana)