foto - Ströminger, Archiv

Hugo Haas

* 18. 2. 1901, Brno (Brno-město), Česká republika (Czech Republic)
† 1. 12. 1968, Vídeň (Wien), Rakousko (Austria)
režisér, herec

 

pohlaví: muž

NK AUT: jk01032881

Hugo Haas

Pozdější vynikající představitel konverzačního herectví v divadelních i filmových rolích salonních komických milovníků, středoškolských profesorů a starých mládenců se narodil v rodině židovského obchodníka s obuví. Na brněnské konzervatoři studoval zpěv (fonetiku u Leoše Janáčka). Po absolutoriu hrál v Národním divadle v Brně, v Ostravě a Olomouci.

Po angažmá v Městském divadle na Vinohradech (1925 - 1929) se stal členem souboru činohry Národního divadla v Praze, kde vytvořil řadu rolí v inscenacích K. H. Hilara, J. Frejky a K. Dostala (vynikající Sokrates v Nezvalových Milencích z kiosku). Pronikl - i díky svému okouzlujícímu zjevu - také na filmové plátno (Velbloud uchem jehly, Kvočna, Jedenácté přikázání, Dům na předměstí, Poslední muž, Kde se žebrá, Život je pes, Mravnost nade vše a mnoho dalších). Řadu filmů také režíroval. Triumf zažil v roli Richarda Načeradce ve filmovém přepisu Poláčkových Mužů v ofsajdu (1931). Film se stal jednou z nejúspěšnějších veseloher sezóny a v pražských kinech se udržel rekordních dvanáct týdnů. Haasova vlastní adaptace Čapkova dramatu Bílá nemoc (1937) patří k nejlepším dílům české předválečné kinematografie a Haasova role doktora Galéna k vrcholům jeho charakterního herectví (stejně jako její divadelní ztvárnění). Ve stejném roce 1937 získal Hugo Haas státní filmovou cenu a seznámil se se svou budoucí manželkou Marií. V roce 1939, před představením Čapkovy hry R.U.R., mu divadelní sluha doručil výpověď z rasových důvodů. Naposledy hrál v Národním a ve vlasti. Uprchl s rodinou přes Francii, Španělsko a Portugalsko do USA. Podařilo se mu překonat počáteční existenční potíže i nedokonalost jazyka a stal se jedním z mála Čechů, kteří se prosadili v Holywoodu. Do roku 1942 hrál divadlo v anglickém jazyce (spolupráce a Erwinem Piscatorem a Bertoltem Brechtem, např. role Galilea), vyučoval v herecké škole Actor´s Laboratory. Poté už se věnoval filmu nejen jako herec, ale i jako scénárista, režisér a producent. Natočil desítky snímků, nejvýznamnějším je drama Pick Up z roku 1951 o hluchém železničáři, kterého podvádí milovaná dívka (podle románu Josefa Kopty Hlídač č. 47). Kekomediálnímu žánru už se Hugo Haas nevrátil. Koncem padesátých let se vrátil do Evropy.

Po krátkém pobytu v Itálii se roku 1961 usadil ve Vídni, kde občas účinkoval v televizi. S manželkou se rozvedl a konec života strávil v malém bytě se svým psíkem. S výjimkou krátké návštěvy při oslavách výročí Národního divadla v roce 1963 už se do vlasti nevrátil. Vzdor tomu, že doma mohl působit pouze za první republiky, patří Hugo Haas k nejvýraznějším osobnostem moderního českého divadla a filmu. Jeho filmografie čítá na 70 snímků, z toho 32 českých. Je pochován na Židovském hřbitově v Brně. Na domě v Biskupské ulici číslo 6, kde se starším bratrem Pavlem strávil dětství a mládí, byla bratřím Haasovým odhalena pamětní deska. V únoru 2000 Zastupitelstvo města Brna udělilo Hugo Haasovi čestné občanství města Brna.

zdroj: www.brno.cz

Hugo Haas

foto - Ströminger, Archiv
 

Hugo Haas

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Brno (Brno-město), Brno (Brno-město)
???? - ????   Praha, Praha

Hugo Haas

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2001/06/19 - 2001/08/05   Hugo Haas ve filmové fotografii, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)

Hugo Haas

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1960   Fůra humoru o známých lidech s obrázky Franty Bidla (Posbíral Vladimír Thiele), Práce, vydavatelství a nakladatelství, Praha
  1971   Hugo Haas, Nakladatelství Blok, Brno (Brno-město)
  1996   Hugo Haas, Nakladatelství Forma, s.r.o., Praha
  2010   Portréty pražských herců (slovem a karikaturou), Nakladatelství Pražská scéna (Jan Dvořák), Praha
  2018   Ticket to the New World / Lístek do Nového světa, Czech National Trust, o.p.s., Kroměříž (Kroměříž)
  2022   Dějiny české literatury v protektorátu Čechy a Morava, Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., Praha
encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1977   Žili a pracovali v Brně, Rapid a.s. - československá reklamní agentura, Praha
  1988   Národní divadlo a jeho předchůdci (Slovník umělců divadel Vlasteneckého, Stavovského, Prozatimního a Národního), Academia, nakladatelství Československé akademie věd, Praha
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2018   Hugo Haas (1901-1968), Ticket to the New World / Lístek do Nového světa, 224-237
www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Hugo Haas (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2001   Hugo Haas ve filmové fotografii, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)