Gertrud Fussenegger

* 8. 5. 1921, Plzeň (Plzeň-město), Česká republika (Czech Republic)
† 19. 3. 2009, Linec (Linz), Rakousko (Austria)
spisovatelka

 

národnost: rakouská
pohlaví: žena

NK AUT: jn19990002506

poznámka:
Jméno po manž.
Dietz, Gertrud, 1912-2009
Dorn, Gertrud, 1912-2009

Gertrud Fussenegger

Narodila se jako dcera důstojníka c. a k. armády Emila Fusseneggera. Maturovala roku 1930 v Plzni, poté studovala historické vědy, dějiny umění a filozofii na univerzitách v Innsbrucku a Mnichově. Roku 1934 promovala a získala titul Dr. phil. Z prvního manželství se sochařem Elmarem Dietzem měla čtyři děti (Ricarda, Traudi, Dorothea a Raimund), z druhého manželství se sochařem Aloisem Dornem syna Lukase. Od roku 1961 žila v Linci. Byla členkou rakouského PEN-klubu a řady dalších kulturních institucí.
Jde o autorku historických a společenských próz. Její raná díla se řadí k oficiální literatuře Třetí říše (Mohrenlegende; Böhmische Verzauberungen). Poválečná tvorba je ovlivněna především katolickou spiritualitou (Das Haus der dunklen Krüge; Zeit des Raben, Zeit der Taube; Bibelgeschichten).
Zosobňuje dějiny rakouského nacismu a antisemitismu. Už roku 1933 vstoupila do rakouské pobočky NSDAP. Když na jaře roku 1934 zazpívala na demonstraci v Innsbrucku nacistickou píseň Vlajku vzhůru a doprovodila ji pozdravem Sieg Heil!, byla odsouzena k zaplacení pokuty. Od roku 1935 byla členkou rakouské nacistické mládeže. Po anšlusu Rakouska vstoupila znovu do NSDAP a složila oslavnou píseň na Adolfa Hitlera Stimme der Ostmark. Její tvorba z 30. a 40. let, adorující nacistickou ideologii a propojující temný antisemitismus s rigidní katolickou vírou, byla po roce 1945 vyloučena z rakouské literatury. Do konce života se od svých antisemitských názorů nedistancovala. Její knihy patří mezi oblíbenou četbu rakouských neonacistů.
cs.wikipedia.org, 29.6.2018

Gertrud Fussenegger

 

Gertrud Fussenegger

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *

Gertrud Fussenegger

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2010   Rodinné meandry v rakousko-české Plzni (K plzeňskému retro-románu Gertrud Fusseneggerové), Marginálie 2010, 174-183
www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Gertrud Fussenegger (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org