Emanuel Michal

* 14. 7. 1894, Starý Plzenec (Plzeň-město), Česká republika (Czech Republic)
† 18. 4. 1968, Praha, Česká republika (Czech Republic)
seismolog, geolog, mecenáš, zoolog

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jk01081413

poznámka:
identifikační číslo NK - jk01081413
PhDr., středoškolský profesor, publikace z oboru geologie a seismologie, geografie a zoologie.

Emanuel Michal

Pocházel ze starého rodu velkostatkářů ve středních Čechách. Jeho otec Antonín Michal byl ředitelem Měšťanské školy ve Starém Plzenci (v době narození syna Emanuela byl učitelem);matka Marie Michalová roz. Nepodalová byla industriální učitelkou. Své povolání však nevykonávala, neboť zůstala v domácnosti a starala se o své tři děti. Emanuel Michal byl ze tří dětí. Starší bratr Karel Michal (1892–1956) vystudoval lesní inženýrství a mladší sestra Vlastimila Michalová provd. Jedličková (1901–1987) byla odbornou učitelkou v Praze.
Po maturitě na gymnáziu v Plzni (1913) odešel do Prahy, kde studoval Vysokou školu technickou (dnešní ČVUT). Po roce studia však přešel, pro velký zájem o studium přírodních věd, na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. Po absolvování vysoké školy učil přírodopis a zeměpis v řadě měst mladé republiky Československé. Kupříkladu v Lipníku nad Bečvou, na reálném gymnáziu v Mladé Boleslavi či na reálném gymnáziu v Praze-Karlíně (kde byl jeho studentem přední český fotograf Václav Chochola). Dne 18. března 1931 byl na Masarykově univerzitě v Brně prohlášen doktorem přírodních věd.
Od mládí se zajímal o různé vědní obory, které často přesahovaly rámec přírodních věd. Už v době vysokoškolských studií se začal zajímat o seismologii a po jejich dokončení se centrem jeho zájmu stala seismologie v Českém masivu. Od roku 1928 začal být publicisticky činným. Např. v roce 1928 uveřejnil následující články: „Dávná zemětřesení v Českých zemích a „Zemětřesení v Českém masivu“ (Bull. sismique, A. II. No 1). V roce 1931 se zúčastnil Mezinárodního geofyzikálního kongresu v Paříži. Již jako mladý profesor byl citován v Ottově naučném slovníku, a to v Dodatcích (Ottův slovník naučný Nové doby – Dodatky vyd. 1936).
Jeho celoživotní dílo nesmělo být za jeho života publikováno. Po Únoru 1948 byl perzekvován – zbaven titulu profesora a jmenován učitelem na jedenáctiletce. Jako důsledek těchto křivd se psychicky zhroutil a byl převeden do invalidního důchodu. V období pražského jara se na něj obrátili zástupci Geofyzikálního ústavu Československé akademie věd s tím, že jeho zpracovávaný materiál velkého rozsahu by rádi přijali a prezentovali na chystaném mezinárodním kongresu ve Francii. Po zralé úvaze se rozhodl své dílo vydat pod podmínkou, že svou práci na kongresu obhájí. Nebylo mu to však umožněno a práci musel pod tlakem předat.
Několik let před smrtí mu byla nabídnuta spolupráce s Československou akademií věd. Dne 18. dubna 1968 zemřel v Praze v Thomayerově nemocnici na následky mozkové mrtvice. Po jeho smrti rodina, prostřednictvím jeho neteře Jany Jedličkové provdané Šedivé (*1934), celoživotní dílo vč. archivu předala Geofyzikálnímu ústavu Československé Akademie věd.
Byl svobodný a bezdětný. Od roku 1936 až do své smrti, žil s rodinou své sestry.
Za První republiky se stal členem Umělecké besedy a členem spolku Mánes. Navázal tak kontakt s řadou českých umělců např. s Kamilem Lhotákem, Vlastimilem Radou, Františkem Tichým, Františkem Hudečkem, Františkem Pavelkou, Františkem Grossem, Jiřím Trnkou, Josefem Ladou, Pravoslavem Kotíkem, Adolfem Hoffmeistrem či se Lvem Šimákem. S mnohými je spojovalo celoživotní přátelství. V době druhé světové války finančně podporoval řadu českých umělců.
Jakožto vědec zabývající se studiem přírodních věd za svůj život nashromáždil rozsáhlou sbírku nerostů, minerálů a meteoritů. Po jeho smrti darovala rodina, dle jeho přání, sbírku Národnímu muzeu v Praze.
cs.wikipedia.org, 27.10.2019

Emanuel Michal

 

Emanuel Michal

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
???? - ????   České vysoké učení technické, Praha
???? - 1913   Gymnázium, Plzeň (Plzeň-město)
???? - ????   Univerzita Karlova, Praha, Přírodovědecká fakulta

Emanuel Michal

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Lipník nad Bečvou (Přerov), Lipník nad Bečvou (Přerov), pedagog, prorektor
???? - ????   Mladá Boleslav (Mladá Boleslav), Mladá Boleslav (Mladá Boleslav), pedagog

Emanuel Michal

rok od - do   student, škola, obec
???? - ????   Chochola Václav, *1923, Gymnázium, Praha

Emanuel Michal

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *
???? - ????   Spolek výtvarných umělců Mánes (SVU Mánes), *1887
???? - ????   Umělecká beseda, *1863

Emanuel Michal

www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Emanuel Michal (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org

Emanuel Michal

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1958   Katalog zemětřesení na území ČSR, Geofysikální sborník 1957, 594