Vojta Náprstek, jeho rodina a přátelé, Národní muzeum, Praha 2016

Kateřina Krákorová

* 1827, Praha, Česká republika (Czech Republic)
†, Spojené státy (United States)
modistka

 

národnost: česká
pohlaví: žena

poznámka:
NK ne - 2018/10
+ po 1888

Kateřina Krákorová

Narodila se na Starém Městě pražském, nedaleko kostela sv. Jakuba jako nemanželské dítě svobodné matky Magdaleny Mieslerové a hostinského Jana Krákory. Z tohoto vztahu měla Kateřina ještě dva bratry; starší se vyučil rukavičkářem, mladší kupcem a Katinka (jak se jí všeobecně říkalo) modistkou. Od mládí však toužila být herečkou a často vystupovala amatérsky na různých scénách pražských hostinců. V roce 1847 stárnoucí rodiče oficiálně uzavřeli sňatek a syn Josef Ignác i dcera Katinka odešli za prací do Vídně. Ve Vídni žila poměrně početná skupina Čechů a ti zde tvořili komunitu s vlastními kulturními programy - bály, koncerty a besedami.
6. listopadu 1847 na velké slovanské besedě v hostinci u Sperla vystoupila poprvé Katinka s přednesem básně a o úspěchu jejím i celého večera referoval Vojta Náprstek zprávou zaslanou do časopisu Česká včela, vydávaného Karlem Havlíčkem Borovským. I když Katinka měla za ctitele Viléma Dušana Lambla, nerozpakovala se navázat důvěrný vztah i s Vojtou Náprstkem. Katinka kromě práce se stále častěji věnovala divadlu v Josefstadtu a se svou krásou byla předurčena v úspěšné kariéře. V říjnu však uprchla s Vojtou Náprstkem do Hamburku a odkud na plachetnici Leontine, odpluli do Ameriky.
Po těžkých letech strádání v New Yorku se v roce 1850 přestěhovali do Milwaukee, ale již v roce 1851, v době kdy jel Vojta tajně do Evropy, jej opustila a v New Yorku se provdala za Vojtova přítele Dr. Gustava Aignera. Nakonec opustila i jeho a v roce 1857 se vrátila do Prahy, kde se okamžitě svou krásou a pověstí rebelky a "Amerikánky" stala centrem pozornosti českých vlastenců i vlastenek. Spřátelila se s Boženou Němcovou, která byla v té době v péči jejich společného přítele - Dr. V. D. Lambla.
Když se Vojta Náprstek vrátil z Ameriky, sešla se s ním několikrát, ale z obavy ze společenského skandálu jí byl navržen s Lamblovou pomocí a Vojtovými penězi odjezd do Vídně. Z dochované korespondence víme, že se přes Německo vrátila zpět do Ameriky, kde se živila jako soukromá učitelka hudby. Její stopy mizí v roce 1888, kdy z Cincinnati posílá Vojtovi poslední dochovaný dopis.
Vojta Náprstek, jeho rodina a přátelé, Národní muzeum, Praha 2016

Kateřina Krákorová

Vojta Náprstek, jeho rodina a přátelé, Národní muzeum, Praha 2016
Vojta Náprstek, jeho rodina a přátelé, Národní muzeum, Praha 2016
 

Kateřina Krákorová

cd-rom
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2016   Vojta Náprstek, jeho rodina a přátelé (Kolekce unikátních portrétu z fondů Náprstkova muzea), Národní muzeum, Praha