Michael Reynek

* 22. 4. 1973, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod), Česká republika (Czech Republic)
fotograf, autodopravce

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: mzk20221144461

poznámka:
1979-1986 navštěvoval školu v Lípě
1987-1990 fotografoval fotoaparátem značky Praktika, z toho se 2 roky věnoval soutiskům

Michael Reynek

Ani v další generaci Reynků nebyla přetržena nit rodové tradice. Michaela zaujal fotoaparát a stejně jako rodinní příslušníci nehledal inspiraci ve světě, snad i proto, aby potvrdil, že každá věc má tolik významů, kolik lidí se na ni dívá. Podobně jako otec volil soutisky dvou barevných diapozitivů a stejně jako on nemusel chodit daleko za práh petrkovského domu. Rovněž se nestaral o jakékoliv zveřejnění; jakoby se zde všichni zabývali uměním jen tak sobě pro radost.
V případě Reynků nelze hovořit o generačním posunu, tak jak mu bývá obecně rozuměno, žádný z nich není navázán na tak často pomíjivé názory doby, nenechá se jimi svazovat, nechce je rozmnožovat nebo být jejich zrcadlem. Každý stojí na svém místě, drží se osobního přesvědčení, čerpá z něho a poznává svět bez nežádoucích závislostí. Dívají se k vnějšímu i vnitřnímu obzoru, vědí, že je dost rozlehlý na to, aby obsáhl velký kus života a vydal o něm zprávu.
A přesto Michael viděl všechno jinak než jeho starší druhové. Místo, na které zaměřil objektiv, měnil v jeviště kouzel a záhad, kde se nadrealita odrážela v realitě a realita měnila v nadrealitu. Každý přírodní i umělý předmět se v této multiplicitě a mnohopohledovosti dostává do jiných vztahů, než kam patří, a tak nejen podporuje asociativní schopnosti vnímání, ale uvádí je do zázračných rovin. Michaelův dialog se světem má specifický charakter, nenechává se mýlit tím, co snímá zrakem, i když viditelné a dotknutelné je základním zaklínadlem, jde dál; skutečnost mění v neskutečnost. Je divákem snů, které nad ním získávají nadvládu. Respektuje svět i neměnnou přítomnost věcí, ale ze dvou téměř banálních úkazů vytváří třetí a tím, že je nabíjí nevšední silou, je mění ve vidinu. V tomto procesu získávají fotografie téměř scénickou podobu, mohly by ji nahradit nebo zastoupit tam, kde by se význam hry snoubil nebo byl spojen s čaromocí obrazného světa. Proto je možné všechno, co objektiv zachycuje, smísit a dát do vztahu, protože k sobě nějak patří dům se stromem, voda se skálou, okno zavěšené do vzduchoprázdna s přírodou. Nejde o věc samu, ale o to, co je schopna vyvolat – otevírat prostor a ukázat, co je za ním, blouznit o schodištích, které nikam nevedou, o okně upevněném mezi oblaky s průhledem do nekonečna, o pustých zahradách, kde by se dobře dařilo hrdinům dramat A. P. Čechova a jejich marným touhám a spletitým osudům.
Ve stálém dvou- či vícenásobném prolínání viděného nelze najít téměř nic, co by bylo definitivní, protože jasné je zároveň nejasné, přesné nepřesné, známé neznámé, ne proto, aby docházelo k zamlžování věcí, ale proto, aby se v této cloně uchoval nezničitelný doklad života, i kdyby se jednalo jen o uschlý a dávno zetlelý list. Složité kompozice Michaelových fotografií nesdělují nic o něm samém – jen to, že je jeho vnitřní vidění bohaté a nadané zvláštní citlivostí k realitě a k jejím proměnám. Přijímá ji nezaujatě jako básník slovo, jako tvořivý element a vydobývá z ní krásu i záhadnost, která je v ní přítomná.
Miroslava Hlaváčková, trifoil.cz, 11.3.2019

Michael Reynek

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Petrkov (Havlíčkův Brod), Petrkov (Havlíčkův Brod), bydliště

Michael Reynek

autorská
termín   název výstavy, místo konání
1996/03/17 - 1996/04/17   Michael Reynek: Fotografie, Literární čajovna Suzanne Renaud, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod)
2013/06/07 - 2013/07/07   Michael Reynek: Fotografie, Minigalerie Trifoil, Jihlava (Jihlava)
kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2011/06/24 - 2011/08/28   Hommage à Bohuslav Reynek, Galerie v podloubí Muzea Kroměřížska, Kroměříž (Kroměříž)
2013/06/07 - 2013/07/07   Reynek, Kostel Povýšení svatého Kříže, Jihlava (Jihlava)
2019/05/10 - 2019/07/28   Tři generace rodiny Reynkových, Galerie Chodovská tvrz, Praha

Michael Reynek

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2019   Petrkovské paralely (Tři generace rodiny Reynkových), Kulturní Jižní Město, o.p.s., Praha
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1996   Michal Reynek: Fotografie, Literární čajovna Suzanne Renaud, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod)
  2013   Michael Reynek: Fotografie
pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2011   Hommage à Bohuslav Reynek (ke 40. výročí úmrtí významného básníka a grafika), Muzeum Kroměřížska, Kroměříž (Kroměříž)
  2013   Reynek (Bohuslav (kresby, grafiky), Daniel (fotografie), Jiří (kresby, knihy), Michael (fotografie))

Michael Reynek

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1997   Bohuslav Reynek: l'image dans l'oeuvre poetique et graphique, Romarin, Les Amis de Suzanne Renaud et Bohuslav Reynek, _