kulturnekysuce.sk

Rudolf Dička

* 1958, Turzovka (Čadca), Slovensko (Slovakia)

 

národnost: slovenská
pohlaví: muž

poznámka:
NK ne - 2019/06

Rudolf Dička

Osudy kysuckého výtvarníka a samouka Rudolfa Dičku sú rovnako pestré a vzrušujúce ako jeho tvorba. V mladosti sa potýkal s neľahkými problémami a závislosťami. Študoval na Drevárskom učilišti v Liptovskom Hrádku, školu však nedokončil. Nasledovali zložité roky hľadania vlastnej identity a kontroverzných stretnutí s vtedajšou štátnou mocou a policajnou mašinériou.
Prelomovým aj pre Ruda Dičku je rok 1989, ktorý prináša nové možnosti v tvorbe a v jeho živote predstavuje najplodnejšie obdobie. Roku 1993 získava svoje prvé významné ocenenie – Hlavnú cenu na celoštátnej výtvarnej súťaži Výtvarné spektrum v Bratislave a tiež Cenu Národného osvetového centra.
V súčasnosti má Dička za sebou množstvo kolektívnych i profilových výstav. Jeho tvorba sa vyznačuje veľkým tvorivým potenciálom, za pomoci ktorého bezprostredne reaguje na aktuálne problémy a situácie, akými sú religiozita, alkoholizmus a nezamestnanosť na Kysuciach. Má silné sociálne cítenie, je vnímavým človekom. Mnohé jeho práce sú monumentálne svojimi rozmermi i silnými filozofickými témami, nesú v sebe silný etický náboj. Jeho tvorba už dávno presiahla hranice Kysúc i Slovenska, má veľký ohlas aj v zahraničí (Česká republika, Poľsko). Roku 2000 natočila Eva Belková videofilm Energia v čase, ktorého súčasťou je aj zaujímavý Dičkov portrét.
Popri maľbe sa Dička venuje aj fotografovaniu. Žije s matkou v Turzovke. Spolupracuje s nitrianskym umeleckým združením Animartis.
kulturnekysuce.sk, 25.6.32019

Rudolf Dička

kulturnekysuce.sk
 

Rudolf Dička

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2005/02/01 - 2005/03/06   Rudolf Dička: Postmutanti, Dům umění, Opava (Opava)
2009/08/19 - 2009/09/22   Rudo Dička: Posthuman, Nitrianska galéria - Salón, Nitra (Nitra)

Rudolf Dička

pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2006   Rudolf Dička: Postmutanti (Kysucká rustikální postmodeerna), Dům umění, Opava (Opava)
  2009   Rudo Dička: Posthuman, Nitrianska galéria - Salón, Nitra (Nitra)