Arnošt Berner

* 3. 8. 1863, Kostelec nad Černými lesy (Praha-východ), Česká republika (Czech Republic)
† 1942, Opava (Opava), Česká republika (Czech Republic)
politik, redaktor, pedagog

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jk01011906

Arnošt Berner

Vystudoval klasickou filologii a germanistiku na pražské německé univerzitě. V roce 1886 se stal suplentem na brněnské reálce. Pro své sociálně demokratické politické postoje a činnost musel brzy odejít ze školské služby, živil se jako soukromý učitel. Od 1890 vedoucí redaktor hornického časopisu Na zdar v Praze, později v Ostravě. 1893 delegát III. kongresu Druhé internacionály, 1897-1901 poslanec rakouské říšské rady za Českoslovanskou sociálně demokratickou stranu. Napsal několik politických brožur: Socialisté a mladočeši v parlamentě, Socialisticky katechismus nebolí Červená abeceda (1898). Patřil k předním činitelům české sociální demokracie na přelomu 19. a 20. století. Později odešel z aktivní politiky a působil coby středoškolský profesor.
jih
-
Profesí byl středoškolským učitelem češtiny, němčiny a francouzštiny. V roce 1886 nastoupil jako suplent na reálnou školu v Brně. Pro aktivity v sociálně demokratickém hnutí byl ze školy propuštěn. Působil pak jako soukromý učitel. Od roku 1890 byl vedoucím redaktorem hornického listu Na zdar v Praze, později v Ostravě. V roce 1893 byl delegátem III. kongresu Druhé internacionály. Vydal několik politických brožur (Socialisté a mladočeši v parlamentě, Socialistický katechismus neboli Červená abeceda).
Na konci 19. století se zapojil i do celostátní politiky. Ve volbách do Říšské rady roku 1897, konaných poprvé podle všeobecného (byť nikoliv rovného) volebního práva, se stal poslancem Říšské rady (celostátní zákonodárný sbor) za všeobecnou kurii, 6. volební obvod: Olomouc, Šternberk, Hranice atd. Byl jedním z pěti prvních českých sociálních demokratů, kteří díky volební reformě usedli do vídeňského parlamentu. Tito sociální demokrati pak na Říšské radě prezentovali takzvané protistátoprávní prohlášení, ve kterém se vymezili proti státoprávním postojům nesocialistických českých politických stran. Označili dlouhodobé federalistické snahy české politické reprezentace za „vyhrabávání ztrouchnivělých historických privilegií a dokumentů,“ což vyvolalo v české společnosti ostré polemiky.
cs,wikipedia.org, 20.5.2018

Arnošt Berner

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Brno (Brno-město), Brno (Brno-město)
???? - ????   Ostrava (Ostrava-město), Ostrava (Ostrava-město)
???? - ????   Praha, Praha

Arnošt Berner

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   osobnosti (Podlipansko), *

Arnošt Berner

www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Arnošt Berner (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org