Jan Chomutovský

* 8. 5. 1897, Tábor (Tábor), Česká republika (Czech Republic)
† 23. 5. 1975, Kolín (Kolín), Česká republika (Czech Republic)
architekt

 

národnost: česká
pohlaví: muž

Jan Chomutovský

Po absolvování obecné a měšťanské školy v Táboře studoval průmyslovou školu v Plzni a později architekturu na Vysoké škole architektury při Akademii výtvarných umění v Praze, kterou úspěšně ukončil v roce 1924. Po pěti letech praxe se osamostatnil a byl činný jako soukromý architekt a projektant v Praze. Zúčastnil se veřejných architektonických soutěží. Projektoval například budovu československého vyslanectví v Bělehradě (1922), Jihočeskou výstavu v Táboře (1929) atd. atd. Aktivní též v Syndikátu výtvarných umělců, kde po tři roky vykonával funkci jednatele. V ČSL působil již v období první republiky. S Janem Jiřím Rücklem se podílel na přípravě celostátního sjezdu katolíků v roce 1935. Patřil do okruhu spolupracovníků P. Světlíka a řady dalších. Za druhé světové války byl pro své kontakty a pro podezření z ilegální činnosti několikráte vyšetřován gestapem. 1945–46 poslanec PNS. V květnových volbách 1946 již nebyl zvolen a z politického života odešel. Později uvedl, že důvodem neúspěchu byla jeho podpora Heleně Koželuhové; tehdy upadl v nemilost u vedení strany. Po únoru 1948 se rozhodl odejít za hranice. První pokus o útěk byl neúspěšný. V noci z 21. na 22. 4. 1948 zadržen při pokusu o přechod hranic u obce Lenora spolu s poslancem Jindřichem Synkem. Brzy však byl propuštěn a posléze se mu útěk podařil. V exilu se nakonec usadil v Chicagu a zde působil opět jako architekt. Autor práce Československé Sokolstvo v zahraniční 1948–58 (Chicago 1958). V 60. letech odešel z Chicaga do Rakouska, a 1968 se dokonce vrátil do Československa. Zde však prakticky nevyvíjel žádnou činnost vzhledem ke svému nervovému onemocnění, jež ho sužovalo v posledních letech života.
zdroj - www.csds.cz

Jan Chomutovský

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
???? - ????   Akademie výtvarných umění, Praha

Jan Chomutovský

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   Asociace akademických architektů (A. A. A.), *1928
???? - ????   exil, *

Jan Chomutovský

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
1928/05/26 - 1928/09   Akademie výtvarných umění v Praze - Výstava soudobé kultury československé v Brně 1928, Výstaviště, Brno (Brno-město)

Jan Chomutovský

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1928   Akademie výtvarných umění v Praze (Výstava soudobé kultury československé v Brně 1928), Akademie výtvarných umění, Praha
kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2005   Nová vize (Avantgardní architektura v avantgardní fotografii: Československo 1918-1938), Vydavateľstvo Slovart, s.r.o., Bratislava (Bratislava)
  2009   Jihočeská výstava v Táboře 1929 - profesor Theodor Petřík a Tábor (South Bohemia Exhibition in Tábor, 1929 - Professor Theodor Petřík and Tábor), České vysoké učení technické, Praha
encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1936   Kulturní adresář ČSR (Biografický slovník žijících kulturních pracovníků a pracovnic), 2.ročník, Českolipská knih a kamenotiskárna, Česká Lípa (Česká Lípa)
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  1999   Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–1999 (IV. CH – J), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2009   Jihočeská výstava v Táboře 1929 - profesor Theodor Petřík a Tábor / South Bohemia Exhibition in Tábor, 1929 - Professor Theodor Petřík and Tábor, Muzeum fotografie Šechtl a Voseček, Tábor (Tábor)
adresář
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1926   Adresář výtvarných umělců československých, Syndikát výtvarných umělců československých, _
  1929   Adresář výtvarných umělců československých, Syndikát výtvarných umělců československých, _
  1937   Adresář výtvarných umělců československých, Syndikát výtvarných umělců československých, _

Jan Chomutovský

katalog nevýtvarný
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2017   Slavné vily a významné domy v Bechyni, Městské muzeum Bechyně, Bechyně (Tábor)