foto (Radovan Zejda)

Lojza Budík

* 8. 6. 1888, Bučovice (Vyškov), Česká republika (Czech Republic)
† 4. 12. 1945, Třebíč (Třebíč), Česká republika (Czech Republic)
malíř, ilustrátor

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: ola200208539

poznámka:
Skutečné jméno
Budík, Alois, 1888-1945

Lojza Budík

Západomoravský krajinář z Bučovic
Malíř Lojza (Alois) Budík se narodil 8. června 1888 v Bučovicích v rodině geometra. Od mládí kreslil a maloval. Jeho talent se projevil již na obecné škole v rodišti a za studií na měšťanské škole ve Slavkově. Později jeho obrazy viděl Bohumil Jaroněk a umožnil mu v roce 1907 výstavu ve Štramberku. Zároveň mu doporučil, aby se věnoval hlavně krajinářství. V této malířské specializaci ho později utvrdil i Alfons Mucha.
Od svých jednadvaceti let Budík hojně cestoval. Pobýval rok v Rusku, navštívil Rakousko, Německo, Itálii, Francii, Španělsko, Portugalsko, Alžír a Tunisko.
V roce 1921 ho pozvala městská rada do Znojma. Od roku 1924 zde začal vystavovat kresby, akvarely i olejomalby. Přátelil se s krajináři Havelkou, Havránkem, Zimmerhanslem a dalšími malíři z tzv. Bítovské kolonie. To vedlo Lojzu Budíka, jak si sám říkal, k založení Sdružení výtvarných umělců jihozápadní Moravy (SVUJM) sídlící ve Znojmě. Sám byl až do roku 1938 jeho předsedou. Členy spolku byli mimo něj např. Roman Havelka, Otakar Průcha, Rudolf Uherek, Oskar Dvorschak a řada dalších. Na zahájení spolkové výstavy 28. října 1932 byl přizván i Alfons Mucha, který se však pro zaneprázdnění omluvil. Roku 1936 se ale Mucha zúčastnil výstavy obrazem „Paprsek světla“. Uvažoval i o společné spolkové výstavě v Paříži, ale k té už nemohlo dojít. Své obrazy vystavoval ve Znojmě, v Jihlavě, Českých Budějovicích, v Brně, ve Vídni, Varšavě, v Třebíči i v řadě dalších míst doma i v zahraničí.
Roku 1938 se musel Budík kvůli záboru německého pohraničí pro III. říši odstěhovat. Stejně jako třeba Antonín Stehlík se svou Reklamní a informační kanceláří nebo čeští učitelé z tzv. menšinových škol. Přesídlil do Třebíče, kde se usadil v domku nad zámkem, poblíž rybníka Kuchyňky. Zde se nadále věnoval malbě krajiny v okolí města a v Pojihlaví i Pooslaví. Jako podklad pro své oleje používal lepenku, plátno a dřevo. V Třebíči se účastnil společné výstavy koncem roku 1939 a s velkým úspěchem uspořádal v následujícím roce svoji retrospektivní výstavu. Ve čtyřicátých letech se u něj začínala projevovat duševní choroba, která se u něj od roku 1944 vlivem zákazu vystavování prohloubila, protože tím přišel o hlavní zdroj příjmů. A. Budík zemřel předčasně 4. prosince 1945 z vlastní vůle. Závěť nezanechal a skrovného dědictví se jeho tři dospělé děti zřekly ve prospěch své matky Marie Budíkové. Alois Budík patří k významným krajinářům jihozápadní Moravy. Dnes má jeho dílo mimo nesporné umělecké kvality i historickou dokumentární hodnotu.
Radovan Zejda

Lojza Budík

foto (Radovan Zejda)
1940, foto (Radovan Zejda)
 

Lojza Budík

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   Sdružení výtvarných umělců moravských (SVUM), *1907, zakladatel

Lojza Budík

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
1939/11/26 - 1939/12/17   Národ svým výtvarným umělcům, Hotel Zlatý kříž, Třebíč (Třebíč)
dražba/aukce/bazar
termín   název výstavy, místo konání
2010/10/20   17. aukce, Galerie Dolmen, Praha
předaukční výstava
termín   název výstavy, místo konání
2010/10/18 - 2010/10/20   17. aukce, předaukční výstava, Galerie Dolmen, Praha

Lojza Budík

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1998   Osobnosti Znojemska (Místopis)
encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  1995   Signatury českých a slovenských výtvarných umělců, Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2013   Výročí osobností v roce 2013, keré mají vztah k městu Třebíči (dokončení z minulého čísla), Třebíčské noviny, 20
aukční katalog
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2010   17. aukce, Galerie Dolmen, Praha