repro - Regionální muzeum v Kolíně

Františka Zemínová

* 15. 8. 1882, Dolní Chvatliny (Kolín), Česká republika (Czech Republic)
† 26. 9. 1962, Velichovky, Česká republika (Czech Republic)
novinářka, politička

 

národnost: česká
pohlaví: žena

poznámka:
Zemínová, Fráňa, 1882-1962
česká politička, dlouholetá členka České strany národně socialistické, jedna z obětí vykonstruovaného procesu s Miladou Horákovou. Za 1. sv. války pracovala v odboji za ustanovení samostatného státu.

Františka Zemínová

Františka (Fráňa) Zemínová, česká politička, dlouholetá členka České strany národně socialistické a jedna z obětí vykonstruovaného procesu s M. Horákovou
V mládí Zemínová pracuje jako účetní v knihkupectví, jako patnáctiletá vstupuje do národně sociální strany (1897, tedy v roce založení strany) - ve straně se věnuje především problematice ženských práv, je spoluzakladatelkou Výboru pro volební právo žen, kromě toho spoluzakládá mnoho dalších ženských spolků a organizací.
V době bojů první světové války je Zemínová aktivní účastnicí domácího protirakouského odboje, podílí se na organizování tzv. "hladových" demonstrací žen.
Po skončení první světové války a vyhlášení samostatnosti Československa zastupuje Zemínová v letech 1918-20 národně sociální stranu v revolučním Národním shromáždění, v letech 1920-39 je národně socialistickou poslankyní československého parlamentu.
-
V letech 1918-38 je Zemínová zároveň místopředsedkyní své strany, tj. Čs. strany národně socialistické a předsedkyní stranického ženského ústředí.
Po podepsání Mnichovské dohody, kdy se národně socialistická strana (stejně jako strany ostatní) stávají v listopadu roku 1938 součástí Strany národní jednoty, odchází Zemínová do ústraní.
V době druhé světové války se Zemínová aktivně účastní protiněmeckého odboje a v roce 1944 spoluzakládá ilegální Revoluční výkonný výbor národně socialistické strany - po skončení války, v roce 1945, a obnově Čs. národně socialistické strany, se Zemínová stává opět její místopředsedkyní.
V říjnu roku 1945 se pak Zemínová za národní socialisty vrací jako poslankyně do (prozatímního ) československého parlamentu. V parlamentních volbách v roce 1946 pak Zemínová svůj poslanecký mandát obhájí.
Jako poslankyně i jako občanka vystupuje Zemínová po roce 1945 rázně proti politickým praktikám komunistické strany a jejích představitelů - po komunistickém převratu v únoru 1948 pak Zemínová podává na svůj post demisi a odchází z politického života.

Na podzim roku 1949 je Zemínová na základě vykonstruovaných obvinění (je viněna z protistátní činnosti, z organizování teroristických skupin a z navazování kontaktů se zahraničím) zatčena a v procesu s dr. M. Horákovou, Z. Kalandrou a dalšími odsouzena (v roce 1950) ke 20 letům vězení - propuštěna je na základě prezidentské amnestie A. Novotného v roce 1960.
Františka Zemínová umírá 26. září roku 1962 ve Velichovkách poblíž Náchoda.

zdroje:

Bernau, Bedřich: Plaňany s okolím. Praha 1895.
Homolová, Květa: Čeští spisovatelé 19. a počátku 20. století, Československý spisovatel, Praha 1982.
Hosnedl, Jiří: Československo A-Ž na cesty. Olympia, 1983.
Jelínek, Zdeněk: Kolínsko. Středočeské nakladatelství a knihkupectví v Praze, 1990.
Vrána, Boleslav: Plaňany, Žabonosy, Hradenín, Blinka. Kolín, 1972.

Františka Zemínová

repro - Regionální muzeum v Kolíně
 

Františka Zemínová

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Praha, Praha

Františka Zemínová

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
1897 - ????   Česká strana národně sociální, *

Františka Zemínová

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2007   Osobnosti Zásmucka, Zásmuky (Kolín), Zásmuky (Kolín)
antologie/sborník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1970   Kdy zemřeli…? (Přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých v letech 1967 - 1970, 1935 - 1936 a dodatek do ´Kdy zemřeli 1937 - 1966´), Národní knihovna České republiky, Praha
www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Fráňa Zemínová (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
  ????   Františka Zemínová (www.zivotopisyonline.cz)

Františka Zemínová

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1971   Umění české a slovenské gotiky, Slovenská národná galéria, Bratislava (Bratislava)