Karel Kolman

* 19. 3. 1878, Stará Skřeněř (Hradec Králové), Česká republika (Czech Republic)
† 21. 7. 1948, Praha, Česká republika (Czech Republic)
překladatel, dramatik, advokát, kritik

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jk01061377

poznámka:
JUDr.
bratr Jaroslava Kolmana Cassia (1883-1951)

Karel Kolman

Vlastním jménem Kohlmann. Byl synem hospodářského správce, který pracoval na různých statcích, a starším bratrem básníka Jaroslava K. Cassia. Rodina žila od 1891 v Praze, kde K. po dokončení gymnaziálních studií v Křemencové ul. vystudoval práva (1896–1901) a 1909 si otevřel advokátní kancelář. Literatuře se věnoval od konce devadesátých let. Vedle vlastní tvorby (romány Dominik, 1904; Sedláci, 1906; Kmotřička revoluce, 1923) překládal z ruštiny (Bělinskij, Puškin, Turgeněv) a angličtiny (Twain, Jerome) a byl publicisticky činný. Živě se zajímal o ruskou literaturu, především o L. N. Tolstého. Články o literatuře, referáty a divadelní kritiky publikoval v Hlasu národa, Národním obzoru, Rozhledech aj. Advokátní praxe jej však od uměleckých a publicistických aktivit odvedla; po 1910 se k nim vracel jen zcela výjimečně.
Debutoval společenským dramatem ze současnosti Mušky (původně dialogizovaná povídka), jímž se přihlásil ke snahám o „prostou reprodukci života“. Hra byla přirovnávána ke Kvapilovým Oblakům a autor označen za nadějného debutanta a možného budoucího Čechova; kritika ocenila pozorovací talent a kresbu postav, zároveň poukázala na kompoziční slabiny a chabou dramatičnost. Hrdiny K. dramat ze současnosti (Vychovatel, Svatí) jsou citově labilní, rozpolcené osobnosti, prožívající neustále rozpor mezi ideálem a skutečností. K. hry se vřazují do dobového proudu psychologické dramatiky úsilím o postižení niterných stavů a pocitů, avšak jejich dramatičnost nejsou schopny uchopit a vyjevit. Rozvleklostí a nedramatičností trpěla i historická dramata Šlechtici z doby Rudolfa II. a Táboři, líčící náboženské různice po smrti kněze Jana Želivského. Ostřejší kresbou postav a vyhrocenějšími privátními i mocenskými konflikty se vyznačuje předbělohorské drama Zimní král, zobrazující Friedricha Falckého jako nerozhodného a váhavého slabocha, který selhává jako vladař i jako manžel.
Magdaléna Jacková, encyklopedie.idu.cz, 17.9.2021

Karel Kolman

 

Karel Kolman

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
1896 - 1901   Univerzita Karlova, Praha, Právnická fakulta

Karel Kolman

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Praha, Praha
1884 - 1904   Kostelec nad Černými lesy (Praha-východ), Kostelec nad Černými lesy (Praha-východ), žil přes 20 let

Karel Kolman

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2004   Literáti Kolínska, Regionální muzeum v Kolíně, p.o., Kolín (Kolín)
  2006   Osobnosti kultury (Kolínsko), Polabský Zlatý pruh - Kulturní společnost Miroslava Benáka, Kolín (Kolín)
antologie/sborník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1962   Kdy zemřeli…? (Přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých od 1.1.1937 do 31.12.1962), Státní knihovna, Praha