Hubert Gordon Schauer

* 27. 10. 1862, Zahájí, Litomyšl (Svitavy), Česká republika (Czech Republic)
† 26. 7. 1892, Hory, Česká Třebová (Ústí nad Orlicí), Česká republika (Czech Republic)
literát, publicista, filozof

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jk01110855

poznámka:
Pseudonym: Astur.; zaměřený na problematiku národní kultury
-
+ Hory, Česká Třebová (Ústí nad Orlicí) - místní název

Hubert Gordon Schauer

Český spisovatel, publicista, kritik a filosof. Již během studia na gymnáziu v Litomyšli vytvářel své první literární práce, které vydal roku 1881 ve sborníku pod názvem Z mladých snů. Své vzdělání neustále doplňoval četbou a samostudiem evropské literatury. Po maturitě odchází do Vídně, kde studoval práva. Zde se seznámil a T.G. Masarykem. Píše studie z dějím filosofie. Své mašlenky a poznatky z této doby shrnul v knize Geistiges Leben im zwölften Jahrhunderts (1885). Záhy po vydání se přstěhoval do Prahy, kde získal na přímluvu T.G.M. práci v Praze ve své redakci Ottova slovníku naučného (1886-1889). Roku 1889 se ocitl bez prostředků a je nucen k návratu do Vídně, zde se stal spolupracovníkem měsíčníku Monatschrift für christlich Sozial-Reform a dopisovatelem České revui a dalších českých časopisů např: Čas, Atheneum, České politka, Nedělní listy, Hlas národ, Roudnické listy, Kalendář českožidovský, Květy a Ruch. Roku 1890 začal psát do národohospodářské rubriky Národních listů. O rok později se stal jejich redaktorem. Psal též do Moravských listů.
Poprvé na sebe upozornil na sebe článkem "Naše dvě otázky" (Čas, 20.12. 1886, č.1), v němž se pokusil řešit jazykovou a národnostní otázku jako všeobecný kulturní problém. Kolem těchto názorů se rozproudila ostrá polemika a Schauer byl označen J. Grégrem za "Filosofa sebevraždy", nihilistu a vlastizrádce. Roku 1888 spolu s V. Mrštíkem a F.X. Šaldou organizoval almanach Vpád barbarů. Jeho tvorba se vyznačuje nadhledem nad českou dosud vlastenecky orientovanou kulturou a širokým rozhledem. Ve svých kritikách vedle racionálního a etického hlediska používal vědomou nezúčastněnost a sarkasmus. Stal se jedním z prvních představitelů české moderny.
Onemocněl tuberkulózou, z níž se marně léčil ve Švýcarsku. Používal pseudonym Astur.
PePřík

Lit.: F.X. Šalda: H.G.Sch. (nekrolog). Literární listy 13, 1892, s. 289n.; V. Mrštík: H.G. Sch. Literární listy 14, 1893; J. Herben: Deset let proti proudu. Praha 1898; A. Hartl: H.G. Sch. Praha 1913; T. Vlček: H.G. Sch. Umění 34, 1986, s. 18-20; H.G.Sch., osobnost, dílo, doba, Litomyšl 1992; A. Horová: H.G. Sch. v: NEČVU II., s. 735.

Hubert Gordon Schauer

 

Hubert Gordon Schauer

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
???? - ????   Gymnázium, Litomyšl (Svitavy)
???? - ????   Universität Wien, Vídeň (Wien), práva

Hubert Gordon Schauer

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Vídeň (Wien), Vídeň (Wien), odešel studovat práva, studoval sám evropské literatury
1886 - 1889   Praha, Praha, Masarykem pozván do Prahy, aby pracoval v jeho redakci na vydávání Ottova slovníku naučného. 1891 spolupráce s národohospodářskou rubrikou Národních listů. Přispíval též do čas. Literární klícky a brněnských Literárních listů a Moravských listů.
1889 - ????   Vídeň (Wien), Vídeň (Wien), Spolupráce s redakcí měsíčníku Monatschrift für die christlich Social-Reform a redakcí Česká revue.

Hubert Gordon Schauer

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1986   Praha 1900 (Studie k dějinám kultury a umění Prahy v letech 1890-1914), Panorama, nakladatelství a vydavatelství, Praha
encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1964   Slovník českých spisovatelů, Československý spisovatel, Praha
  1995   Nová encyklopedie českého výtvarného umění (N-Ž), Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
  2016   Slovník historiků umění, výtvarných kritiků, teoretiků a publicistů v českých zemích a jejich spolupracovníků z příbuzných oborů (asi 1800-2008) (2. svazek N-Ž), Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Hubert Gordon Schauer (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org

Hubert Gordon Schauer

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1968   Naše dvě otázky, Sešity pro mladou literaturu, 30-31

Hubert Gordon Schauer

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1980   O dada, surrealismu a českém umění, Jazzová sekce, Praha
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1961   Secesní architektura, Výtvarná práce, 12