Lukáš Matoušek

* 29. 5. 1943, Praha, Česká republika (Czech Republic)
hudební skladatel

 

národnost: česká
pohlaví: muž

web: www.musica.cz/matousek/index.html
NK AUT: jn20000620220
VIAF: 54426309

poznámka:
hudební skladatel, hra na klarinet

Lukáš Matoušek

Vystudoval Pražskou konzervatoř (1961 –67) v oborech klarinet (u Milana Kostohryze), dirigování (Václav Smetáček) a skladbu (Zdeněk Hůla). Poté absolvoval dvouletý kurz elektronické a konkrétní hudby v Československém rozhlasu. V letech 1969 až 1975 se pak soukromě vzdělával u Miloslava Kabeláče a v roce 1981 dokončil studium kompozice u Ctirada Kohoutka na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. V roce 1981 ještě absolvoval studium středověké hudby v Londýně (stipendium od British Council). Souběžně byl po deset let učitelem klarinetu na Konzervatoři pro mládež s vadami zraku (dnes Deylův ústav), v osmdesátých letech byl rovněž hudebním režisérem Čs. rozhlasu v Praze.
Od začátku devadesátých let minulého století se uplatňuje jako hudební režisér a dramaturg v nahrávací společnosti Studio Matouš. Je zakladatelem (1963) a vedoucím vokálně instrumentálního souboru Ars cameralis. V tomto souboru, který je zaměřen na středověkou hudební kulturu v její konfrontaci se současnou tvorbou, hraje Matoušek také na klarinet a historické nástroje, které sám zhotovuje podle dochovaných vzorů nebo výtvarných předloh. Jeho badatelský zájem se soustřeďuje na hudbu české gotiky a renezance, přičemž na základě zevrubného archívního studia rekonstruuje staré skladby. Se svým souborem Ars cameralis podnikl mnoho zahraničních turné, nahrál několik významných CD titulů a mnoho dalších skladeb pro řadu evropských a televizních vysílacích stanic.
Od začátku 60. let byl zaujat tvůrčím kvasem tzv. Nové hudby a tíhnul k dodekafonickým a post-webernovským vzorům tehdejší západní hudební avantgardy. Zároveň se ale snažil tyto modernistické tendence propojovat se zákonitostmi raně polyfonického myšlení tzv. staré hudby a v nejlepších skladbách se mu podařilo docílit přesvědčivé stylové syntézy. V období tzv. normalizace (sedmdesátá a osmdesátá léta) byly jeho skladby hrány více v zahraničí (často na největších mezinárodních hudebních festivalech), nežli v Čechách. Důvodem k tomu bylo mezinárodní skladatelské ocenění jeho duchovně zaměřené Kantáty č. 3 „Lamentatio Jeremiae“, kterou autor bezprostředně reagoval na invazi vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Skladba byla dva týdny před připravovaným pražským provedením zakázána. V roce 1971 obdržela Prémii města Norimberku v rámci skladatelské soutěže Musica sacra Nürnberg a její premiéra se konala téhož roku v USA (Louisville, Ky.). Mezi dirigenty, kteří s úspěchem uvedly Matouškova díla jmenujme např. Sir Charlese Mackerasse, Gennadije Rožděstvenského, Jiřího Bělohlávka nebo Ole Schmidta.

zdroj - www.musica.cz

Lukáš Matoušek

 

Lukáš Matoušek

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   Členové hudebního odboru znovu založene Umělecké Besedy, Praha 1990, *1990
???? - ????   Umělecká beseda, *1863, nar. 29. 5. 1943 v Praze) vystudoval Pražskou konzervatoř (1961 –67) v oborech klarinet (u Milana Kostohryze), dirigování (Václav Smetáček) a skladbu (Zdeněk Hůla). Poté absolvoval dvouletý kurz elektronické a konkrétní hudby v Československém rozhlasu. V letech 1969 až 1975 se pak soukromě vzdělával u Miloslava Kabeláče a v roce 1981 dokončil studium kompozice u Ctirada Kohoutka na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. V roce 1981 ještě absolvoval studium středověké hudby v Londýně (stipendium od British Council). Souběžně byl po deset let učitelem klarinetu na Konzervatoři pro mládež s vadami zraku (dnes Deylův ústav), v osmdesátých letech byl rovněž hudebním režisérem Čs. rozhlasu v Praze.\r\n\r\nOd začátku devadesátých let minulého století se uplatňuje jako hudební režisér a dramaturg v nahrávací společnosti Studio Matouš. Je zakladatelem (1963) a vedoucím vokálně instrumentálního souboru Ars cameralis. V tomto souboru, který je zaměřen na středověkou hudební kulturu v její konfrontaci se současnou tvorbou, hraje Matoušek také na klarinet a historické nástroje, které sám zhotovuje podle dochovaných vzorů nebo výtvarných předloh. Jeho badatelský zájem se soustřeďuje na hudbu české gotiky a renezance, přičemž na základě zevrubného archívního studia rekonstruuje staré skladby. Se svým souborem Ars cameralis podnikl mnoho zahraničních turné, nahrál několik významných CD titulů a mnoho dalších skladeb pro řadu evropských a televizních vysílacích stanic.\r\n\r\nhudební odbor

Lukáš Matoušek

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2003/11/12 - 2004/02/01   Umělecká beseda, Městská knihovna Praha, Praha

Lukáš Matoušek

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2003   Umělecká beseda 1863-2003, Galerie hlavního města Prahy, Praha
encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1985   Čeští skladatelé současnosti, Panton, vydavatelství Českého hudebního fondu, Praha 1

Lukáš Matoušek

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2017   Karel IV. a Emauzy (Liturgie - obraz - text), Artefactum, Praha
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2005   Hudební úterky / Ze života Umělecké besedy, Život, 60-61
  2021   Vzpomínka na pana Sudka, Život, 52-55

Lukáš Matoušek

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2013/03/21 - 2013/05/19   V umění volnost, Clam-Gallasův palác, Praha

Lukáš Matoušek

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2005   Umělecká beseda 1863 - 2003, Život, 23-27