Vincenc Jahn

* 17. 4. 1917, Viklice, Tovačov (Přerov)-lokalita, Česká republika (Czech Republic)
† 3. 6. 2001, Paseka (Olomouc), Česká republika (Czech Republic)
malíř, sochař

 

národnost: česká
pohlaví: muž

poznámka:
NKP ne 2021/07

Vincenc Jahn

*17. 4. 1917 Viklice u Tovačova +3. 6. 2001 Paseka u Šternberka

Narodil se v rolnické rodině a měl dva bratry. Po škole se vyučil natěračem a celý život pracoval v závodě Moravia v Mariánském údolí nedaleko Hluboček u Olomouce, kde bydlel ve svém domku. Ve svých 35 letech se oženil. Do důchodu odchází v roce 1977 a začíná malovat přírodní scenérie z blízkého okolí. V olejových obrázcích se projevil dosud skrytý pramen čistého vidění, spojeného se smyslem pro barvy a s jistotou ruky, zvyklé na štětec. Asi od roku 1981 vytvářel svéráznou technikou, při níž spojuje dřevo s betonem či sádrou, polychromované expresivní hlavy. Těch vytvořil dle vlastních slov přibližně padesát. Snažil se v nich zachytit podobu známých, ale dával prostor zejména své zjitřené fantazii a představám. Bohužel nezdokumentovaná zůstala jeho zimní tvorba rozměrných barvených sněhových hlav, které vydržely stát na zahrádce jen do prvního tání. Poprvé vystavil svá neotřelá a působivá díla v roce 1998 na výstavě L´ art brut - umění v původním (surovém) stavu v Galerii hlavního města Prahy, kam je vybrala dr. Alena Nádvorníková, později v Muzeu umění Olomouc na výstavě Umělci čistého srdce v roce 2001/2002 a ve Slovenské národní galerii v Pezinku v roce 2003.
Pavel Konečný, outsiderartcz.eu, 2014/01/26

Vincenc Jahn

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   osobnosti (Olomoucký kraj), *

Vincenc Jahn

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1992   Svetlo v tmách (Divadlo hudby Olomouc 1968-1989)
  2001   Umělci čistého srdce / Artists of pure heart (Naivní a lidové umění, art burt / Naivist and folk art, art brut; Sbírka Pavla Konečného), Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
  2006   Malé radosti Pavla a Dany Konečných (Výběr prací deseti autorů ze sbírky Art Brut)
  2008   Umělci čistého srdce II / Artists of Pure Heart II (Pocta Anně Zemánkové / Hommage to Anna Zemanková), Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Olomouci, Olomouc (Olomouc)
  2010   Umělci čistého srdce / Artists of Pure Heart, Galerie U Rytíře, Liberec (Liberec)
  2015   Art brut a naivní umění (Spontánní umění ze sbírky Poetické galerie), Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2008   Umělci čistého srdce II (Pocta Anně Zemánkové), Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Olomouci, Olomouc (Olomouc)