Lída Engelová

* 14. 5. 1944, Praha, Česká republika (Czech Republic)
režisérka, herečka, dramatička

 

národnost: česká
pohlaví: žena

NK AUT: jk01030488

poznámka:
odkazová forma
Engelova, Ludmila, 1944-

Lída Engelová

Absolvovala pražskou DAMU, již během studií spolupracovala s režisérem Janem Grossmannem v Divadle Na Zábradlí. Působila jako asistentka režie v činohře Národního divadla, byla na stáži u režiséra Petera Brooka (Sen noci svatojánské) v Královské shakespearovské společnosti v Londýně a ve Stratfordu (1970). V roce 1973 založila se Zdenkou Kratochvílovou Kapesní divadlo, které uskutečnilo více než 1300 pantomimických představení pro děti (klauni Animuk a Anikrok) a dospělé (Šatna na pláži) v patnácti zemích světa. O Kapesním divadle byl natočen dokumentární film Jak se dělá klaun.
Byla režisérkou divadla J. K.Tyla v Plzni (nastudovala zde např. Anouilhovu Médeu, Daňkovu Bitvu na Moravském poli, Kempinského Duet pro jednoho, Enquistovu hru Ze života žížal, Nemožné lidi Yosefa-Bar-Yosefa, Williamsonovo Urvi to!, La Buteho Návraty hříšníka aj. Působila v ostravském Státním divadle (např. Anouilhova Antigona, Albertové příběh Jana Jakubce, Fryova Dáma není k pálení) a v období 1990-93 v Městských divadlech pražských (Ten kdo utře nos Feydeaua, Summit Conference Mc Donalda aj.). Od roku 1994 je ve svobodném povolání.
Pohostinsky režírovala v řadě divadel (např.v Realistickém divadle ZN dramatizace Tolstého Anny Kareniny, v Olomouckém divadle Přidalova Pěnkava s loutnou, Patrickovy Kennedyho děti, Filumena Marturano Eduarda de Filippa. Ve Státním divadle v Brně Diderotova Jeptiška, ve Východočeském divadle Pardubice Feydeauova komedie Ten kdo utře nos, Williamsonovo Za kolik, Cowardova Nahá s houslemi, v divadle F.X. Šaldy v Liberci dramatizace Dostojevského Zločinu a trestu, Fraynova Kodaň- Copenhagen, Maja Mariny Carr, Camiho Noc orgií v Neslezské věži, Gloverové Slaměná židle, v pražském divadle Ungelt Guernyho Sylvie, pro Divadelní společnost Jana Hrušínského Marceauovo Vajíčko, v Dejvickém divadle Egressyho Šťovík, pečené brambory, v příbramském divadle A.Dvořáka Tatteho Každý den šťastný den, v Hradci Králové Nicholsonova Hra vášní a Buffiniové Král je panna, znovu v Městských divadlech pražských Nicholsonova Hra vášní, Vögelova Dobře rozehraná partie a Stephensonové Vzpomínky na vodě, v Národním divadle v Praze Puigův Vabank a Barevný život Blanky Bohdanové. Jako režisérka hostovala i na zahraničních scénách (např. Kafkův Proces v Petrohradě – a v Londýně).
Dlouhá léta spolupracuje jako herečka (J. Prévert, Saint-Exupéry), autorka scénářů a režisérka s pražským Divadlem Viola (např. Wiliamsovo Římské jaro paní Stoneové, Coburnův The Gin Game s Blankou Bohdanovou a Josefem Somrem, za který oba herci získali Thálie, Čechovova Tisíc a jedna vášeň a Nějak se to zvrtlo, Malý princ Saint-Exupéryho, Hemingwayův Stařec a moře, Passillinova Stará dáma vaří jed).
Řada jejích inscenací byla převzata Českou televizí (Zločin a trest,The Gin Game, Tisíc a jedna vášeň, Šťovík, pečené brambory, Slaměná židle).
Kromě více než sto dvaceti inscenací v divadlech má na svém kontě přes šedesát režií rozhlasových (např. Camusovo Nedorozumění a Cizinec, Schillerova Marie Stuartovna, Uhdeho Zjasněná noc, Knitlové Dívenky na galejích, E.de Filippovy Vánoce u Cupiellů a Filumena Marturano, Mitterrerův Pardál, Chateletové Žena vlčí mák, Vögelova Dobře rozehraná partie, Saalbachové Pieta). Její inscenace Shakespearova Macbetha byla posluchači oceněna jako nejlepší inscenace roku.
Režie více než patnácti audiokazet a CD pro děti v Supraphonu - např. Čtyřlístek v pohádce, Putování za švestkovou vůní nebo Hurvínkova Babička, Neřeš to! (s E. Holubovou a J. Duškem), Příběhy ze Starého zákona (s T. Medveckou a J. Somrem). Její činnost publikační zahrnuje řadu článků o divadle a divadelních tvůrcích ( Scéna, Film a divadlo, Dramatické umění, Divadelní noviny). Divadelní ústav Praha vydal její práci Brookův Sen noci Svatojánské, napsala doslov k českému vydání Brookova Prázdného prostoru (vyd. Panorama).
lidaengelova.cz, 25.10.2020

Lída Engelová

 

Lída Engelová

rok od - do   instituce, obec, poznámka
1973 - 1987   Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Plzeň (Plzeň-město), členka činohry

Lída Engelová

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   Divadlo Na Jezerce - Divadelní společnost Jana Hrušínského, *
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *

Lída Engelová

kalendárium
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2008   Kalendárium osobností západních Čech na rok 2009 (Textová část), Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Plzeň (Plzeň-město)
program
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2006   Program duben 2006 (Divadlo hudby Olomouc), Divadlo hudby (Galerie Titanic), Olomouc (Olomouc)

Lída Engelová

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2002   Divadlo Viola - 40 sezon, Nakladatelství Pražská scéna (Jan Dvořák), Praha
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2007   Divadelníci o hře (1) (aneb Co pro vás znamená hra?), Život, 9-10