Bohuslav Stach

* 1924, Václavovice (Ostrava-město), Česká republika (Czech Republic)
† 9. 12. 2012
malíř

 

národnost: česká
pohlaví: muž

poznámka:
NK ne - 2021/09

Bohuslav Stach

Bohuslav Stach se narodil v roce 1924 ve Václavovicích. Absolvoval Reálné gymnázium v Ostravě, se zaměřením na přípravu pro další výtvarnou architektonickou činnost. Maturitní zkoušku však složil v době II. světové války, a to přesně v den atentátu na Heidrycha. Uzavření vysokých škol a události v následných letech načas zabránily, již tehdy se projevujícímu výraznému výtvarnému talentu v dalším studiu. Doplnil si tedy technické vzdělání a začal pracovat jako technik ve Vítkovických železárnách. V této profesi zůstal až do důchodového věku. Vztah pana Stacha k malbě byl však silný, kreslil a maloval vše co jej zaujalo, krajiny, zátiší. Po válce soukromě studoval v ateliéru ostravského akademického malíře Ferdinanda Adámka. Prošel tvrdou realistickou školou, která je patrná v detailním zpracování všech jeho obrazů. V době práce ve Vítkovicích byla malba, pro pana Stacha, jakýmsi únikem od přesně daných zákonů a norem, kterými se musel v zaměstnání řídit, do světa zcela odlišného, vlastní fantazie a svobodné tvorby. V dílech z posledních let, je již patné značné uvolnění výtvarných výrazových prostředků souvisejících s hledáním nových technik a způsobu malby, do nějž patří také „modravé období“. Obrazy krajin a zátiší se stávají stále více snovými abstraktními kompozicemi působícími zvláště svou náladou, klidnou silou, samostatně a pevně stojícího díla.

Bohuslav Stach

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2006/04/18 - 2006/05/22   Bohuslav Stach: Malba, Dům knihy Librex, Ostrava (Ostrava-město)

Bohuslav Stach

encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2005   Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–2005 (XV. St – Šam), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
program
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2005   Plán výstav 2006 (Galerie Ostrava, Karviná, Brušperk, Čeladná, Trojanovice), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)