Andrej Hankovský

* 20. 5. 1904, Richvald (Bardejov), Slovensko (Slovakia)
† 2. 1. 1985, Richvald (Bardejov), Slovensko (Slovakia)
sochař, řezbář

 

národnost: slovenská
pohlaví: muž

NK AUT: xx0001210

Andrej Hankovský

Pocházel z rolnické rodiny a sám hospodařil. Řezbářské tvorbě se začal věnovat až v pozdějším věku. Ve svém díle částečně navazoval na lidové výtvarné tradice, které však neváhal narušit značně individualizovaným osobitým projevem, charakteristickým přesvědčivou autentickou spontaneitou, zemitou razantností a smyslem pro zvláštní humor. Rysy původního umění lze číst v jeho hranatých barevných figurách důvěrně poznaných vesnických postav i v bezprostředním, invenčním řešení malovaných dřevěných reliéfů. Motivicky čerpal zejména z venkovského života, originálně zpracovával náboženská témata (Vyhnání z ráje, sv. Jiří bojuje s drakem) i polohy , které jsou kuriózní ozvěnou oficiální akademické tvorby (státnické portréty). Zúčastnil se výstav: Súčasní ludoví rezbári, Slovenské národné muzeum - Etnografický ústav Martin, 1978, Súčasný neprofesionálny výtvarný prejav na Slovensku, Slovenská národná galéria Bratislava, zámek Zvolen, 1985/86. Jeho práce vlastní zejména Šarišské múzeum Bardejov a Slovenské národné muzeum - Etnografický ústav Martin.
Pavel Konečný, outsiderartcz.eu, 2014/01/26

Andrej Hankovský

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1992   Svetlo v tmách (Divadlo hudby Olomouc 1968-1989)
  2001   Umělci čistého srdce / Artists of pure heart (Naivní a lidové umění, art burt / Naivist and folk art, art brut; Sbírka Pavla Konečného), Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
  2008   Umělci čistého srdce II / Artists of Pure Heart II (Pocta Anně Zemánkové / Hommage to Anna Zemanková), Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Olomouci, Olomouc (Olomouc)
  2010   Umělci čistého srdce / Artists of Pure Heart, Galerie U Rytíře, Liberec (Liberec)
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2008   Umělci čistého srdce II (Pocta Anně Zemánkové), Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Olomouci, Olomouc (Olomouc)