Jan Slovák

* 6. 7. 1964, Praha, Česká republika (Czech Republic)
dramatik, spisovatel, performer, herec, tanečník

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jn99240001093

poznámka:
člen divadla Sklep, prozaik, dramatik, scénárista, textař

Jan Slovák

Jan Slovák se narodil 6.7. 1964 v Praze. Je známý jako autor, scenárista, zpěvák a samozřejmě herec. Začínal jako uklízeč v prostorách Národního divadla. Aktivně se zapojil v polovině 80. let, kdy se připojuje k umělcům Baletní jednotky Křeč a následně se dostává i do divadla Sklep, kde se vedle herectví a zpěvu věnuje také autorské práci. Tento krok, a také spolupráce s režisérem Vorlem, mu nepochybně otevřela cestu do filmového světa.
Objevuje se hned v režijním debutu Tomáše Vorla s názvem PRAŽSKÁ PĚTKA z roku 1988. Ve svém druhém filmu KOUŘ z roku 1990, již dostává ústřední roli mladého inženýra Mirka Čápa, který svým postojem zvrátí chod jedné zapadlé továrny v neznámé vesnici. Roli měl původně ztvárnit Tomáš Hanák. V roce 1991 se objevil ve dvou snímcích. Jedním z nich byla klasická práce Divadla Sklep v podobě TV filmu PENZIÓNEK a ve stejném roce se také objevuje ve filmu Stevena Soderbergha, s mezinárodní produkcí, s názvem KAFKA. Podobně mezinárodně laděného snímku se dočkal také v roce 1993, a to díky německému režisérovi Petru Sehrovi ve filmu KASPAR HAUSER.
V roce 1994 se do televize dostává úspěšná sklepácká inscenace MLÝNY, ve které ztvárnil postavu čestného vojína Maršíka.Ve stejném roce se také objevuje v cyklu televizních povídek s názvem HISTORKY OD KRBU. V roce 1996 se opět objevuje v zahraničním filmu PINOCCHIOVA DOBRODRUŽSTVÍ, který se natáčel v Praze a Českém Krumlově. Ve stejném roce si zahrál roli reklamního producenta Roberta ve filmu KAMENNÝ MOST.
Rok 1997 a 1999 byl ve znamení menších rolí, a to ve filmech BAJEČNÁ LÉTA POD PSA a PRAHA OČIMA. Další větší roli, konkrétně brutálního policistu jménem Kid, si zahrál pod vedením Václava Marhoula, i se svými kolegy z divadla Sklep, a to ve filmu MAZANÝ FILIP z roku 2003. V roce 2008 má další malou roli ve filmu DĚTI NOCI režisérky Michaely Pavlátové.
Posledním jeho filmovým počinem je zatím role bankéře Maxy ve filmu Tomáš Vorla JAK ULOVIT MILIARDÁŘE. Scenáristicky se také podílel na filmech AKUMULÁTOR z roku 1994 a autorsky je také podepsán u inscenace ČASEM VRAH, která je ze série HISTORKY OD KRBU.
Tom "mchnk", csfd.cz, 18.4.2021

Jan Slovák

 

Jan Slovák

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   Baletní jednotka Křeč, *
???? - ????   Divadlo Sklep, *
???? - ????   Thomas & Ruhller, *

Jan Slovák

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2010   Členové Výtvarného divadla Kolotoč, Výtvarné divadlo Kolotoč, 251-252
divadelní program
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1987   Výtvarné divadlo Kolotoč: Orloj (čili o muži, jenž se stal obětíl lidského nevděku na motivy pověsti Aloise Jiřáska Staroměstský orloj), Obvodní kulturní dům v Praze 6 (OKD Praha 6), Praha
program
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Divadlo Archa (Leden 2006)

Jan Slovák

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1986   Kašpárek z masa a kosti, Československý loutkář, 84-85
  1996   Raut číslo pět konečně na světě (Společenský večírek vybrané společnosti pokračuje), Denní telegraf, 13