Andrej Lettrich

* 3. 2. 1922, Dubové (Turčianske Teplice), Slovensko (Slovakia)
† 7. 10. 1993, Bratislava (Bratislava), Slovensko (Slovakia)
filmový režisér

 

národnost: slovenská
pohlaví: muž

poznámka:
NK ne - 2012/10

Andrej Lettrich

Andrej Lettrich sa významne zapísal do dejín kultúry ako uznávaný filmový režisér. Aj napriek tomu celý život ostal úzko spätý so svojou rodnou dedinou Dubové a nikdy na ňu nezanevrel. Jeho kniha života sa začala písať 3. februára 1922 v Dubovom. Pochádzal zo štyroch detí. Absolvoval ľudovú a meštiacku školu, neskôr sa rozhodol pokračovať v štúdiu na Učiteľskom ústave, avšak dvakrát po sebe ho neprijali, a tak nastúpil na dvojročnú obchodnú školu v Martine. Po ukončení školy sa zamestnal ako úradník a redaktor Turčianskeho hlásnika. V roku 1946 odišiel skúsiť šťastie do Bratislavy. Spočiatku pracoval v Sedliackej banke, ale ešte v tom istom roku urobil prijímacie skúšky na herecký odbor na Štátnom konzervatóriu.
Film a herectvo ho natoľko očarili, že už popri štúdiu získaval prvé skúsenosti. Pracoval ako asistent režiséra Pavla Bielika a Ondriša Jariabku. Prvým samostatným filmovým pokusom bol dokumentárny film Závodné predajne a neskôr film Drevená dedina. V roku 1965 sa pustil do nového žánru, o ktorom ešte na Slovensku nebolo veľa počuť – detektívky. Vytvoril špecificky slovenské detektívky s výborným hereckým obsadením, a preto mu právom patrí titul zakladateľa slovenskej filmovej detektívky. Svojimi filmami sa vedel prihovoriť širokej škále divákov a vedel sa obklopiť výborným kolektívom. Medzi najúspešnejšie filmy A. Lettricha patrí film Červené víno, Povstalecká história, Roky prelomu a Alžbetin dvor, ktorý hovorí o živote turčianskych zemanov. Nečudo, Turiec ostal navždy v jeho srdci. Aktívna televízna kariéra tohto úspešného režiséra trvala 39 rokov a za tento čas si pripísal na svoje konto neuveriteľných 56 celovečerných filmov – 38 realizovaných pre televíziu a 18 filmov realizovaných na Kolibe.
Všetky filmy mali obrovský úspech, ale aj on ako úspešný režisér získal niekoľko ocenení. V roku 1974 získal za celoživotnú tvorbu titul Zaslúžili umelec, o dva roky neskôr sa stal laureátom Štátnej ceny Klementa Gottwalda a v roku 1988 mu bolo udelené najvyššie ocenenie – titul Národný umelec. Nič netrvá večne. A život už vôbec nie. Kniha jeho života sa dopísala v septembri 1993.
Aj napriek všetkým ocenenia a úspechom ostal skromným človekom, ktorý nikdy nezabudol na svoje rodisko. Andrej Lettrich je jasným príkladom toho, že človek si môže splniť každý sen. Jeho najväčší sen – sen o úspešnej filmovej kariére – sa naplnil do bodky. Myslím, že by sme nemali zabúdať na svojich rodákov a výnimočných ľudí, medzi ktorých určite patril aj Andrej Lettrich. Bol obrovským prínosom pre svet kultúry a filmu. Dôkazom toho, že v rodnej obci sa na neho nezabudlo, svedčí busta umiestnená pred vchodom Obecného úradu, ktorú vyrobil Martin Lettrich, syn A. Lettricha, pri príležitosti 15. výročia úmrtia režiséra. Na slávnostnom odhalení busty sa zúčastnil aj jeho dlhoročný priateľ a kolega, vynikajúci slovenský herec Štefan Kvietik.
Ľubomíra Lettrichová, http://www.gymtut.edu.sk, 2012/10

Andrej Lettrich

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1983   Českoslovenští filmoví režiséři sedmdesátých let
program
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2006   Slovenský institut / Slovenský inštitút (Február 2006)