Jiří Hora

* 15. 3. 1922, Frenštát pod Radhoštěm (Nový Jičín), Česká republika (Czech Republic)
† 18. 9. 2007
překladatel, fotograf

 

pohlaví: muž

poznámka:
NK ne - 2020/03
Demos

Jiří Hora

Podle vlastních vzpomínek dostal svůj první fotoaparát přibližně ve třinácti letech. Fotografování našeho města se začal intenzívně věnovat v šedesátých a sedmdesátých letech. Z té doby je podstatná část snímků pořízena starými měchovými přístroji na ploché filmy podle vzoru světového fotografa Josefa Sudka z Prahy, s nímž se při jeho častých návštěvách města stýkal. V poslední době fotografoval proměny města i pomocí digitálních fotoaparátů.
Zůstalo po něm více než tisíc fotografií, které dokumentují dnes už pamětnický Frenštát před bouráním v šedesátých a sedmdesátých letech, v době, kdy naše město mělo ještě malebná zákoutí starých domků a uliček. Jeho fotografie jsou součástí prohlídky radniční věže a byly prezentovány na několika výstavách, naposledy v roce v roce 2006 v čajovně Magnolia DK ve Frenštátě pod Radhostěm.
V roce 1998 vznikl za spolupráce Milan Bajer a Jiří Hora ojedinělý videodokument Proměny města Frenštát pod Radhoštěm, srovnávající pohledy na starý a nový Frenštát pod Radhoštěm. V roce 2010 vyšly fotografie Jiřího Hory na DVD Starý Frenštát.
Jiří Hora byl také lektorem angličtiny a úspěšným překladatelem. Po roce 1989 vyšlo s jeho překlady přes dvacet knižních titulů, mezi nimiž jsou bestsellery Sidneyho Sheldona (Hněv andělů, Časovaná smrt), Davida Morrella (Pátá profese), Královna zločinu Martiny Cole nebo Přetížení Artura Haileyho a také dobrodružné příběhy Maxe Branda, "Bigglesovky" Williama Johnse a další.
zdroj: Městská knihovna Frenštát p. R.

Jiří Hora

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Frenštát pod Radhoštěm (Nový Jičín), Frenštát pod Radhoštěm (Nový Jičín)
???? - ????   Jablonec nad Nisou (Jablonec nad Nisou), Jablonec nad Nisou (Jablonec nad Nisou)
???? - ????   Opava (Opava), Opava (Opava)

Jiří Hora

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1995   Kniha a český exil 1949-1990, Torst, Praha
encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1999   Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–1999 (III. H), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)

Jiří Hora

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1991   Případ odvážně nastražené léčky, Talpress, spol. s r.o., Praha
  1994   Věc cti, Sfinga, nakladatelství, Ostrava (Ostrava-město)