Jiří Vondráček

* 10. 10. 1948
† 23. 2. 2022
redaktor, novinář

 

pohlaví: muž

NK AUT: jo20010092702

Jiří Vondráček

Postavou kulatý, hlasu hlubokého až bručivého, báječný kumpán a kamarád do každého počasí. Od počátku devadesátých let rozhlasový literární redaktor a dokumentarista v širokém spektru témat a oblastí. Sám si řadu pořadů dokázal zrežírovat, dramaturgovat a když bylo potřeba, tak i důkladně sestříhat.
Překladatel z polského jazyka, především současných polských dramatiků (Ingmara Villqista, Michała Walczaka, Tadeusze Slobodzianka aj.). Opomenout nelze ani jeho přetlumočení knihy Anny Bikont My z Jedwabneho o protižidovském pogromu v Polsku. Jeho erudice využívaly časopisy Svět a divadlo, Divadelní revue a pořadatelé mezinárodního festivalu Divadlo v Plzni.
Svým rodem a venkovským dětstvím patří Jirka do Kořenic a Ratboře, kde v dětství ministroval v místním kostele. Kolín – to bylo místo jeho dospívání a pozdních návratů, za matkou, za přáteli, za stíny minulosti (zvlášť pozorný byl k židovské komunitě a její historii). Poté pražská studia divadelní a filmové vědy a práce kulisáka v několika divadlech. A po pádu komunismu výzva od kamaráda z kolínského mládí, rozhlasového redaktora Jirky Kamena, aby nastoupil do obrozujícího se rozhlasu. Vypočítávat, co všechno Jirka pro rozhlas vytvořil a stvořil a jaká výrazná rozhlasová stopa za ním zůstává, by bylo nekonečné.
Dokument o Sudkovi a Čapkovy Apokryfy, připomínáme rozhlasovou tvorbu Jiřího Vondráčka
Od povídek a četeb (od Jaroslava Haška či Bruna Schulze až po Bohumila Hrabala, Josefa Škvoreckého, Jana Nováka či Magdu Platzovou), dokumentů (historie českého vysílání BBC, Vladimír Boudník, Lubomír Holeček, rodinná setkání u Medků aj.) a Osudů, kde připravil desítky monografických vyprávění předních aktérů české kultury, od hudebníků až po divadelníky a spisovatele (namátkou Viktor Fischl, Eva Kröschlová, Jiří Stivín, Jan Vladislav, Ivan Vyskočil, Karol Sidon aj.). Vladislavovo vyprávění, zaznamenané a editované Jirkou, také vyšlo knižně pod názvem Nebylo těžké říci ne.
z nekrologu Miloše Doležala, vltava.rozhlas.cz, 3.3.2022

Jiří Vondráček

foto - Tomáš Vodňanský
 

Jiří Vondráček

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Český rozhlas 3 - Vltava, Praha

Jiří Vondráček

www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2020/05/22   Mikuláš Medek: Text pro katalog výstavy (vltava.rozhlas.cz)
periodikum
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1997/12   Revolver Revue (36/1997), 36.číslo

Jiří Vondráček

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2004   Literáti Kolínska, Regionální muzeum v Kolíně, p.o., Kolín (Kolín)
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2002   6. Doba sametu a páry (1989-2001), Náhledy na kolínskou literaturu, 9-11