Jiří Josef Kamel

* 21. 4. 1661, Brno (Brno-město), Česká republika (Czech Republic)
† 2. 5. 1706, Manila, Filipíny (Philippines)
lékař, entomolog, botanik, misionář

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jk01020551

poznámka:
Odkaz. forma Camel, Jiří, 1661-1706
Camel, Jan Jiří, 1661-1706
Kamel, Jan Jiří, 1661-1706
Camel, Georgius Josephus, 1661-1706
Kammel, Georg Josef, 1661-1706
Kamel, Georg Joseph, 1661-1706
Camel, Georg Joseph, 1661-1706

Jiří Josef Kamel

Budoucí zvídavý misionář se podle svého životopisce Josefa Entnera narodil v rodině brněnského postřihačského mistra Andrese Kamela, v domku poblíž Židovské brány. Asi v 17 letech byl přijat na jezuitskou misijní školu ve Vídni. Ukončil ji s vynikajícím prospěchem v přírodních vědách. Zájem o botaniku ho přivedl již předtím do kolejní lékárny. V 21 letech vstoupil do řádu, po dvoule-tém noviciátu složil věčné sliby. Další dva roky pracoval jako lékárnický po-mocníka ošetřovatel ve špitálech v Jindřichově Hradci a Českém Krumlově. Po kněžském vysvěcení ho řád vyslal jako misionáře na Španělskem kolonizované Filipíny (1687) Cesta přes Mexiko trvala dva roky a skončila v Manile. Tam Kamel uplatnil své vědomosti nejen jako uznávaný lékárník v manilském lazare-tu Misericordia (Milosrdenství), kde také založil první filipínskou lékárnu, léčitel domorodců, ale zhodnotil je i v tajných zprávách pro španělské úřady, které se zajímaly o možnosti využití přírodního bohatství svých dálněvýchodních dr-žav. Kamel se přitom mohl intenzivně věnovat i svým botanickým zájmům a založil i velkou zahradu s evropskými i místními léčivými rostlinami. Poznatky o filipínské floře uspořádal do herbářů, zasílaných do Londýna. Tam byly vý-sledky jeho výzkumů také publikovány. Popsal mimo jiné rostlinu boby svatého Ignáce, jejíž semena obsahují jedovatý alkaloid strychnin. Domorodci z něj vy-ráběli šípový jed kurare, později se používal i k léčbě padoucnice. Ve 45 letech Kamel zemřel na průjmové onemocnění, způsobené prvokem amébou. Jeho práce opatruje archiv britské Královské společnosti. Nejobsáhlejší z nich je Pře-hled rostlin a ostatních keřů rostoucích na Luzonu, hlavním ostrově Filipín (Herbarum aliarumque Stirpium in Insula Luzone Philippinarum primaria na-scentium Syllabus). V Britském muzeu je uložena jeho sbírka Hortus Indicus.
Světový věhlas si ale Kamel získal díky okrasnému keři, který v Asii objevil otec světové botanické a zoologické soustavy, švédský přírodovědec Carl Linné, a pro jeho nádherné květy nazval „Japonská růže“. Ač nevoněla a kvetla jen krátce v zimním období, zato v mnoha barevných variantách, oslnila evropskou společenskou smetánku. Protože Linné znal a respektoval práci českého misio-náře, pojmenoval exotickou rostlinu po něm, Camellia japonica. První zásilku květů dostal hrabě Špork v Praze. Šlechtitelé postupně dospěli až k dvaaosmdesáti barevným odstínům květů. Kamélie, jejichž krásu můžeme vždy v na přelomu února a března obdivovat na výstavě v zámku Rájec – Jestře-bí, uvedly jméno brněnského rodáka do historie světové botaniky. I když u nás byl Kamelův význam dlouho opomíjen, ve světě je uznáván jako jeden ze zakla-datelů moderní přírodovědy, třísté výročí jeho smrti zařadilo na svůj seznam významných událostí UNESCO.
Po Josefu Jiřím Kamelovi je pojmenována ulice v Brně-Jehnicích.
zdroj: www.brno.cz

Jiří Josef Kamel

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Brno (Brno-město), Brno (Brno-město)
???? - ????   Filipíny

Jiří Josef Kamel

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2006/03/09 - 2006/06/11   Georgius Josephus Camel, Galerie Sklepení, Brno (Brno-město)

Jiří Josef Kamel

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2006   Georgius Josephus Camel (Jiří Josef Kamel, významný brněnský rodák), Národní památkový ústav v Brně, Brno (Brno-město)
encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1977   Žili a pracovali v Brně, Rapid a.s. - československá reklamní agentura, Praha
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (II. díl; L - Ž), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  1998   Kdo byl kdo (Naši cestovatelé a geografové), Nakladatelství Libri, Praha